De woningen aan de IJburglaan zijn vooral bedoeld voor kleine gezinnen en één- en tweepersoonshuishoudens. De eerste bewoners ontvingen dinsdag de sleutels van hun nieuwe woning. Het nieuwe woongebouw is flexibel in te delen, remontabel en er is gebruikgemaakt van duurzame materialen. In het gebouw is ook voorzien in een broedplaats voor kunstenaars. Stadgenoot ontwikkelde en realiseerde het gebouw – dat staat op de kop van het Haveneiland-West.

Redactie

Het project kent de nodige geschiedenis. Saskia Soetekouw, projectmanager bij de gemeente, licht dat toe: ‘Na de economische crisis van 2008 heeft Stadgenoot deze kavel aan ons teruggegeven. Hierbij werd de afspraak gemaakt dat de parkeergarage van Stadgenoot bij toekomstige ontwikkeling ontsloten moest worden. Uiteindelijk heeft de corporatie zelf het kavel mogen ontwikkelen. De gemeente is blij met de fijne samenwerking en de oplevering van het pand.’

De verhuurmakelaar van Stadgenoot (links) overhandigt een bewoner de sleutels van zijn nieuwe woning.

Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen. De installaties kunnen makkelijk verplaatst worden, waardoor ook de indeling van de woningen kan worden gewijzigd. De constructie van het gebouw is in een remontabel bouwsysteem uitgevoerd. De gevels zijn opgebouwd uit houtskeletbouw-elementen, voorzien van circulaire houten gevelkozijnen en een buitengevel van lichtgewicht composiet. Dat is CO2-arm en 100 procent recyclebaar.

Op het dak bevindt zich een tuin, die het hemelwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt vervolgens via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. Hiermee wordt voldaan aan ambities van Amsterdam Rainproof.

Eén van de 136 lenzen op het woongebouw.

De gevel van het gebouw is – op initiatief van INBO – voorzien van een kunstwerk, ontworpen door Aliki van Kruijswijk en Jos Klarenbeek. Hun werk, getiteld ‘Solid Flow’, bestaat uit 136 objecten in de vorm van lenzen rondom het gebouw. De verzameling lenzen representeert een onderzoek over de verschillende stromen zand die vanaf de start van het Holoceen (ruim 11.000 jaar geleden) tot nu op de plek van het woongebouw zijn afgezet. Dit is terug te zien aan het kleurverloop van de lenzen rondom het gebouw.