Home Overzicht Waar is dit..

Waar is dit..

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Waar is dit? Klik en je weet het!

Lichtkunstproject Raw Paradise van Nicky Zwaan in de ’tunnel naar de wetenschap

Het lichtkunstwerk Raw Paradise van Nicky Zwaan laat de zon schijnen in de 170 meter lange tunnel onder het spoor bij NS-station Science Park. Het licht breekt de zware, betonnen structuur op en geeft de voorbijganger het gevoel dat de zon doorbreekt. Het kunstlicht versmelt met het daglicht dat door een aantal openingen naar binnen valt. Grote en kleine vierkante lampen brengen het licht tot diep in de tunnel.

Vanaf de openingen dijt het licht uit en krimpt weer in: in een vloeiende beweging breekt de zon continue door de wolken, en door het beton. Door deze beweging gaat het licht een verhouding aan met de verschillen in tempo waarmee de voetgangers, fietsers en auto’s zich door de tunnel voortbewegen. Halverwege het donkere gedeelte van de tunnel is met kunstlicht een ‘virtuele vide’ gecreëerd, waar het licht net zo omheen beweegt als bij de openingen met zonlicht.

In de avond en in de nacht is de lichtsterkte minder dan overdag. De honderden LED-lichtbakken geven als het donker is het beeld van het binnenvallende licht van de maan.