Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

Harck in de Semarangstraat

In de Indische Buurt pronkt op de gevel van de ‘Batikblokken’ in de Semarangstraat een fantasievogel met de fantasienaam Harck. Het is een kunstwerk van Tom Claassen (1964) dat hij maakte in opdracht van woningbouwvereniging Ymere. Daar realiseerde Ymere realiseerde 147 woningen, nieuwbouw en renovatie, sociale huur en iets duurdere huurwoningen.

Tom Claassen staat bekend om zijn dierenbeelden, aan de Paul Hufkade op IJburg staat bijvoorbeeld een nijlpaard.Vijf hele grote olifanten van beton van Tom Claassen staan langs de snelweg, bij het kruispunt van de A6 en A27 nabij Almere.

Op galleryviewer.com is te lezen: Het werk van Tom Claassen vindt zijn oorsprong in volume en aanduiding van ruimte. Hij probeert zo snel mogelijk tot de meest archetypische vorm te komen. Door de vorm te schrappen, te globaliseren, zie je meteen dat je te maken hebt met autonome sculptuur en blijft de essentie, een archetypische verschijning, over. Claassen speelt met de basisprincipes van sculptuur: monumentalisme, volume, perspectieven en de huid spelen allemaal een belangrijke rol. Dit maakt het werk solide en robuust, maar tegelijkertijd benaderbaar en toegankelijk voor een groot publiek.

 

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten