Elk jaar wil stadsdeel Oost graag laten blijken dat ze er de vele vrijwilligers in Oost waarderen. Daarom werd ook dit jaar een feest georganiseerd in de Q-Factory, bedoeld voor de vele vrijwilligers die in Oost actief zijn. oost-online, ook allemaal vrijwilligers, was er bij.

 Anne-Mariken Raukema

Twee jaar was het vanwege corona niet mogelijk om een groot feest te houden, dinsdagavond 23 januari kon dat weer wel. Er was ruimte voor maar liefst 400 vrijwilligers en de toeloop was groot. Twee zalen waren ingericht als eetzaal, met een klein podium waar na het eten wat voetjes van de vloer gingen.

Tegen 17.00 uur gingen de deuren open, na serieuze controle. De bezoekers kregen een ‘drie-gangendiner’, traditiegetrouw geserveerd door ambtenaren van stadsdeel Oost. Zijn namen bestellingen voor drankjes op en renden de benen uit het lijf met bladen met hapjes als voorafje en later met borden nasi, bami en rijst. Na afloop namen ze de overgebleven consumptiemuntjes weer in en het nummertje waarmee je je eigen jas weer kreeg.

Na de hoofdmaaltijd (tussen de eerste en laatste eter zat een dik uur) kregen acht gewaardeerde vrijwilligers een ereteken en bloemen. Zij waren voordragen door de organisatie. Paul Hilekess was de eerste die de speld kreeg opgeprikt door Jan-Bert Vroege. Hij is actief als penningmeester van Stichting De Oase.

Bijzonder was de toekenning van het ereteken voor de Iraanse Mahdad Zaman die zich zes jaar inzet voor Trans Amsterdam, een organisatie die opkomt voor transmannen uit andere culturen. Coen Valenkamp sloot de rij – net als veel andere gewaardeerde vrijwilligers is hij actief in de ouderenzorg. Opvallend veel mannen die het ereteken kregen, terwijl in de zaal meer vrouwen zaten. Wij hadden een gezellige tafel, met de 73-jarige Simon Nicolai, die sinds zijn pensionering bij het GVB ontbijten rondbrengt in De Gooijer. Met trots laat hij zijn ‘wasbord’ zien en zegt  ‘Etaleren doet begeren.’

Ook kregen een ereteken Mariska Benjamins van het Buurvrouwennetwerk (OHG), Bob van Weijdom (Middenmeer), Ordeya Nait Rrami van de Stichting Onze Hoop en Alfons van Stiphout van onder andere het Weesperzijde Festival.