Home Overzicht Wally Tax opnieuw in de schijnwerpers

Wally Tax opnieuw in de schijnwerpers

0

Wally Tax stond als solo-artiest en vooral ook met zijn roemruchte band The Outsiders vele malen in de top 40. Sinds zijn overlijden in 2005 is deze zanger uit Oost echter wat in de vergetelheid geraakt. Tijd om daar wat aan te doen, vindt vriend en muzikant Ben Waalwijk. Er komen twee LP’s met niet-uitgebracht materiaal uit. Op 5 juli is er tribute-avond in Paradiso, waar ook het startschot gegeven voor een actie voor een standbeeld van Wally Tax in Oost.

‘Op 5 juli zal Wally Tax met een grootse tribute weer terug in ons geheugen worden gebracht en hem de plaats geven in de nationale en hoofdstedelijk (muziek) geschiedenis die hij als uniek artiest verdient’, legt Ben Waalwijk uit. ‘Het eerste deel van de avond bestaat uit een komen en gaan van oude en jonge muzikanten die in wisselende samenstelling zullen spelen.

Tijdens het tribute-concert is er een min of meer vaste begeleidingsband, onder leiding van Ben Waalwijk met onder anderen Sin Banovic (Mecano), Frank Paavo (Wally Tax) en Franklin Majid (Tee-set). De enige twee nog levende Outsiders, Appie Rammers en Leendert Busch, zullen voor het allerlaatst op een podium staan. Hiernaast treden ook artiesten als David Hollestelle ( Wild Romance), acteur Daniel Boissevain of de magiër Ramana op. Tijdens het tweede deel spelen de jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks ieder een set met Tax/Outsiders covers.

Tribute avond in Paradiso

In Paradiso zal ook de officiële presentatie plaatsvinden van de LP ‘Wally Tax-The Outsider’. De andere plaat ‘Trunk Full Of Memories’ komt al op Recordstore Day (20 april) uit. Beide verschijnen op Universe Productions en bevatten onuitgebrachte Wally Tax/ Outsiders tracks. Presentatie is in handen van spoken word artist Diana Ozon, die lang bevriend was met Wally Tax.

Op 21 maart, begin van de lente. ‘Springtime in Amsterdam’ is een album van Wally Tax en Ben Waalwijk dat 35 jaar geleden is uitgebracht. Het zorgde toen voor een korte opleving in de rumoerige carrière van de zanger. Al in 1965 nam hij als teenager met zijn Outsiders hun debuutplaatje op. Twee singles later was ‘Lying All The Time’ hun eerste Top 40 hit waarna er nog zes volgden. De band stond bekend om hun lange haren en Wally had de langste.

Icoon van het hippie- en flowerpowertijdperk

Nadat The Outsiders stopte nam hij in Amerika een album op onder de naam Tax Free, met als onder anderen John Cale. In Nederland groeide hij uit tot een modieus popidool, een icoon van het hippie- en flowerpowertijdperk. Hij stond zeven maal in de Top 40, onder andere met ‘Miss Wonderful’. Hiernaast begon hij hits voor anderen te schrijven zoals de groep Champagne en Lee Towers (‘It’s Raining In My Heart’). In de jaren 80 en 90 raakte hij aan lager wal. Het album ‘Springtime In Amsterdam’(1989) kon hem er, ondanks goede kritieken, niet bovenop helpen. Wel succes was er tijdens een kortstondige reunie-tour van The Outsiders in 1997.

In 2002, stond Wally Tax ondanks zijn breekbare gezondheid weer regelmatig op het podium ter promotie van het album ‘The Entertainer’, opgenomen met een jongere begeleidingsband. Op 10 april 2005 werd hij dood aangetroffen in zijn woning in de Blasiusstraat. Hij werd 57 jaar.

Check paradiso.nl