Home Dwars nieuws Warm welkom in buurtkamer

Warm welkom in buurtkamer

0

Mildred Zaalman is gastvrouw bij de buurtkamer Zeeburgereiland. In de buurtkamer heet ze de bezoekers een warm welkom en schenkt ze haar gasten koffie en thee.

‘Ik kom hier ’s ochtends en ik kijk of alles netjes is. Ik zet koffie, zet de kopjes en glazen klaar. En dan langzamerhand komen de bezoekers binnen en bied ik ze koffie of thee aan. Ik praat met ze, ik ben nogal een kletskous. (Lacht) Ik ben verpleegkundige geweest, het sociale zit erin. We praten over van alles en nog wat. Als iemand een gesprek aanknoopt, dan sluit ik me aan bij die persoon.’

‘Ik kom hier altijd met plezier naartoe, het werken met mensen vind ik fijn en gezellig. Je hoort van alles. Soms voel ik me net een maatschappelijk werker. Er is hier veel ontspanning en humor. Ik knap er zelf ook van op om hier te zijn en te komen. Als je je eenzaam voelt, je bent werkloos geworden of je hebt te veel vrije tijd, ga vrijwilligerswerk doen. Ik kan het iedereen absoluut aanraden.’

Sociaal kapitaal

Jelle van Liempt komt regelmatig naar de koffie inloop van de buurtkamer IJburg. ‘Koffie is mijn leven, geen gezeur, gewoon elke dag een bakkie pleur. Ik kom, want iets anders heb ik toch niet te doen. Het gaat ook om kapitaal, de meeste mensen denken bij kapitaal alleen maar aan geld en zo, maar vaak wordt sociaal kapitaal dan vergeten, terwijl het eigenlijk veel belangrijker en waardevoller is! Daarnaast: ik drink mijn koffie zoals mijn favoriete vrouw: sterk en zoet!’

Interesse in vrijwilligerswerk? Check dynamo-amsterdam.nl