Sportvelden moeten het hele jaar door beschikbaar zijn voor trainingen en wedstrijden. Kunstgras kan langduriger belast worden dan natuurgras. Maar kunstgras houdt ook warmte vast. Op testveldjes op het Marineterrein wordt onderzocht hoe kunstgrasvelden koeler kunnen worden door regenwater op te slaan onder het veld.
Sporten in de hitte is geen pretje. Op hete dagen kan kan de temperatuur boven een kunstgrasveld oplopen tot boven de 60 graden. In het onderzoek worden de temperatuur en de verdamping vergeleken boven een gewoon kunstgrasveld, een gewoon natuurgrasveld en een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld. De eerste meetresultaten zijn veelbelovend: het gekoelde kunstgrasveld werd slechts 1 graad warmer dan het natuurgrasveld.
Gekoeld kunstgrasveld bij hockeyclub Athena
Eind volgend jaar worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt. Dan wordt ook duidelijk of dergelijke sportvelden op grote schaal kunnen worden aangelegd. Binnenkort wordt bij hockeyclub Athena een gekoeld kunstgrasveld aangelegd. De ervaringen van de spelers worden in het onderzoek meegenomen.
De verdamping boven het kunstgrasveld was minder: 3,8 millimeter tegen de 7,2 millimeter boven een natuurgrasveld. Een niet gekoeld kunstgrasveld verdampt slechts 0,5 millimeter. De nieuwe techniek levert zo een bijdrage aan een betere waterhuishouding in de stad.
Amsterdam is kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Bij warm weer kan het in de stad wel 6 graden warmer zijn dan daarbuiten. Niet alleen omdat steen de hitte vasthoudt, maar ook omdat regenwater in bebouwd gebied minder goed in de grond kan wegzakken. Door het water op te slaan, – op daken, onder wegen, bermen en tramrails – hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Als het heet is, helpt het de stad koel te houden.