Home Dwars nieuws ‘We wíllen rigoureus vergroenen’

‘We wíllen rigoureus vergroenen’

0

Volgens zijn Groenvisie wil Amsterdam verder vergroenen: in tien minuten kunnen wandelen van voordeur naar park en waar het kan worden tegels, bakstenen en asfalt vervangen door groen.
Ronkende taal? We hebben onze bedenkingen en praten met stadsdeelbestuurder Rick Vermin.

Jaap Kamerling

Amsterdam is een van de groenste steden van Europa. Met een miljoen bomen telt de stad meer bomen dan inwoners. De groei van de stad en klimaatverandering maken groen nog belangrijker. Groen helpt afkoelen bij hete dagen en regenwater opvangen.

‘Ja, we willen rigoureus vergroenen,’ zegt de enthousiaste politicus en ‘we hebben een waanzinnig team’ om dat te doen. ‘Maar,’ erkent hij, ‘We hebben in Oost een achterstand t.o.v. de rest van de stad, behalve in Watergraafsmeer.’

Stompjes

En dan de aanleiding voor dit interview. Beleid is, dat elke boom, die vanwege storm of ziekte wordt gekapt en minstens 30 cm dik is, wordt vervangen. Maar alleen al vlakbij op Middenweg en Linnaeusparkweg staan tien stompjes van gekapte bomen: lege, beeldverpestende plekken in een monumentale omgeving.

Vermin: ‘Dit heeft te lang geduurd. De Middenweg wacht op groot onderhoud en dan nemen we de bomen volgend najaar mee. Allereerst verbeteren we dan de grond rond de bomen. En de Linnaeusparkweg: dat zullen we nagaan. Ja, de zaak is wat versloft, maar we hebben extra mensen ingezet.’

Luciferhoutjes

Nu hoeft een gekapte boom officieel niet op dezelfde plaats vervangen te worden. Compensatie kan ook elders in de stad. Maar het gaat hier toch ook om belevingswaarde? Wat heb je er als bewoner van Oost aan als een gekapte boom ergens diep in West wordt gecompenseerd?

Vermin: ‘We streven altijd naar vervanging ter plaatse, maar er spelen allerlei factoren een rol. Heeft de boom op die plek voldoende groeiruimte, hoe zit het met de schuilgelegenheid voor diertjes etc.’

Ook is er volgens Rick om de twee á drie jaar controle van de kwaliteit van de bomen. Of ze ziek zijn, nog veilig of gesnoeid moeten worden.

‘We hebben in Oost een achterstand t.o.v. de rest’

De gemeente wil het aantal stabiel houden, maar waarom eigenlijk niet méér bomen? ‘Dat willen we, maar dan geven we het Oostelijk Havengebied prioriteit. Daar zijn veel te weinig bomen. Onlangs is aan de Piet Heinkade nog 2400 vierkante meter groen toegevoegd.’

Hoe zit het met het Hogewegpleintje? Een kastanje is nu vervangen door een luciferhoutje en dat op zo’n prachtig plein? Rick: ‘De vier overige kastanjes zijn ook al een beetje ziek als gevolg van een bacterie. Geleidelijk aan en per boom moeten we op den duur verder vervangen.’ Met luciferhoutjes? ‘Nou jonge boompjes groeien sneller dan herplante oude bomen, passen zich beter aan en uiteindelijk zie je het verschil niet meer.’ Pleinbewoonster Marian wil graag dat de boomspiegels zo worden verbeterd, dat regenwater en zuurstof de wortels beter bereiken.

Tegeltje lichten

Tenslotte: Wat doet u aan verstening van tuintjes en het inrichten van geveltuintjes? Rick: ‘Actie ‘Tegel eruit, groen erin’ is een groot succes. De gemeente doet het gratis voor je.’ En Mariëlle op de Linnaeusparkweg zien we dagelijks in de weer met een schitterende bermtuin vlakbij het pleintje.

Liefst willen veel bewoners op de bermen aan weerszijden van het pleintje meer groen in plaats van parkeerplaatsen. Rick is daar voor, maar niet zonder draagvlak.

Wie bezwaar wil maken tegen kap van een boom of struik gaat naar de pagina ‘Kennisgevingen’ op de website van de gemeente. En voor tegeltje lichten: ‘Wonen en leefomgeving’.