Home Overzicht Weer huis met regenboogvlag bekogeld

Weer huis met regenboogvlag bekogeld

0

Binnen een maand is een appartement met regenboogvlaggen aan de Retiefstraat drie keer met eieren bekogeld. Sophie en haar huisgenoot hingen de vlaggen op uit solidariteit met slachtoffers van geweld tegen homoseksuelen, transgenders en anderen die de regenboogvlag ophingen. Afgelopen september en juli werden in dezelfde straat en in Oostpoort ook woningen met de regenboogvlag bekogeld, toen zelfs met vuurwerkbommen.

Lewis Daniels

Sophie wil met de vlaggen een statement maken en bijdragen aan een oplossing. ‘Iedereen heeft het recht zichzelf te zijn. Door ons verhaal te delen hopen wij dat meer mensen zich gaan uitspreken tegen het geweld, dat ronduit belachelijk en niet van deze tijd is.’ Ze heeft contact gehad met de politie die de zaak serieus neemt en onderzoekt.

De incidenten zijn een triest vervolg op gebeurtenissen eerder dit jaar. Op Eerste Paasdag werd een homostel op de Molukkenstraat lastig gevallen door homofobe jongeren, die begin mei een van de twee mannen mishandelden. Een jongen van vijftien is hiervoor veroordeeld. Eerder dat voorjaar werd bij het Cruquiuseiland een homoseksuele man beledigd en gestoken met een stuk glas. Hiervoor zijn drie tieners opgepakt.

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter geeft hoge prioriteit aan de bestrijding van homogeweld. Hij roept op te stoppen met het geweld, schelden en gemene blikken naar lgbt’ers. Vaak zijn jongeren betrokken bij de incidenten. Poorter sprak daarom met de directeuren van de middelbare scholen in Oost, gaf voorlichting en nam de regenboogvlag mee.

Stadsdeel Oost heeft meer dan genoeg van het homogerelateerd geweld. Uit solidariteit en om te laten zien dat de maat vol is, wappert sinds september de regenboogvlag boven het Stadsloket.