Het Wertheimpark is een klein park in de Plantagebuurt en was een geschenk van Napoleon aan Amsterdam. Het park is vernoemd naar de Amsterdamse Joodse ondernemer en filantroop Abraham Carel Wertheim (1832-1897). Tot na het einde van de oorlog in mei 1945 heette het park ‘Parktuin’. Het is het enige park dat ligt binnen de grenzen van het stadsdeel Centrum. Je vindt het park aan de Plantage Middenlaan, de Plantage Parklaan en de Nieuwe Herengracht, tegenover de Hortus Botanicus.
Foto’s Paulina Fotografie
In 1812 werd Het Park geopend, aangelegd in Engelse landschapsstijl. Waar nu de sportvelden van Swift liggen lag de grote Parkzaal, later Parkschouwburg, een muziekzaal en de voorloper van het concertgebouw. Bijna een eeuw later werd deze afgebroken. De monumentale toegangspoorten herinneren aan deze tijd. De naamgever, Abraham Carel Wertheim (1832-1897) was een Joodse ondernemer en filantroop. Kort na zijn overlijden werd de naam veranderd in Wertheimpark. Tussen 1942 en 1945 heette het Parktuin, omdat net als veel straten, pleinen en ook parken niet vernoemd mochten worden naar Joden.
Met driekwart hectare is het overzichtelijk. Sinds de herinrichting is er een tweede ingang bijgekomen, vlakbij de brug. Ook werd toen het wandelpad langs het water doorgetrokken.
Flora en fauna
Dit kleine park werd in 1812 ingericht in de Engelse landschapsstijl en was het eerste publiek toegankelijke park van de stad. Het werd daarom eenvoudig Het Park genoemd. Het is een restant van de oorspronkelijke Plantage, waar welgestelde Amsterdammers tuinen konden pachten. Kijk naar de reusachtige vleugelnoot-, vernis- en andere bijzondere bomen.
Tip Voor meer flora kun je een bezoek brengen aan Hortus Botanicus, tegenover het Wertheimpark. Voor flora en fauna is Artis een bezoek waard. Het Artispark ligt op vijf minuten lopen van het Wertheimpark.
Recreatie
Aan de kant van de Nieuwe Herengracht is een ruime ligweide waar veel gebruik van wordt gemaakt. De zacht glooiende waterkant is de perfecte plek om lekker te luieren. Op zomerdagen komen mensen er picknicken, zonnebaden of lezen. Als je gewoon een beetje voor je uit wil kijken kan dat ook, naar de grote schepen die van het IJ komen bijvoorbeeld, zij passeren het Wertheimpark op weg naar de Amstel.
Activiteiten
Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert in het aprk jaarlijks op de laatste zondag in januari de Nationale Holocaust Herdenking.
Monumenten en kunstwerken
Sinds 1993 is het Auschwitzmonument een belangrijk en gezichtsbepalend onderdeel van het park. Het monument Gebroken spiegels werd ontworpen door Jan Wolkers. Onder het horizontale, glazen monument is een urn verwerkt met as van Auschwitz-slachtoffers. Helaas gaat het spiegeleffect wat de gebroken hemel moet weergeven vaak verloren door stof en gebrekkig onderhoud. De verticale glazen plaat, rechts achter het spiegelmonument met de tekst ‘Nooit meer Auschwitz’ wordt volgens Joodse traditie tegenwoordig door bezoekers belegd met steentjes uit de omgeving.
In het park bevindt zich een natuurstenen fontein uit 1898, ontworpen door de architect Jonas Ingenohl. Het randschrift van de fontein luidt Der armen hulp, der zwakken staf, der menschen vriend, een wekstem ten leven, den kunstenaar tot steun, den tragen tot spoorslag, door stad en land betreurd. Een plaquette toont het portret van Wertheim.
Op de pilaren naast de hoofdingang van het park, op de hoek van de Plantage Middenlaan en Plantage Parklaan staan met lantaarns gekroonde, witmarmeren sfinxen.
Horeca
In het Park is er een drinkwaterpunt van Waternet. Voor andere consumpties kun je veel kiezen in de nabije omgeving.