Home Dwars nieuws Wit is ook een kleur

Wit is ook een kleur

0

De middelbare scholen in Oost zijn gemengder dan in andere delen van de stad. Maar Sohna Dumbunu was de enige gekleurde leerling in haar vwo-klas. Door de gebeurtenissen rond Black Lives Matter beseft ze dat het belangrijk is dat racisme en discriminatie verplicht worden behandeld op school.

Evelien Polter | Foto Paul te Stroete

Op de middelbare school zag Sohna Sumbunu bij het vak levensbeschouwing de documentaire Wit is ook een kleur van Sunny Bergman. Na afloop van de film vroeg de docent: wie wil er wat vertellen? Sohna misschien? Sohna: ‘Ik was de enige gekleurde leerling in die klas. En ik had echt geen zin om erover te praten. Het hele punt van die documentaire was dat wit ook een kleur is.’ Dat begrepen de leraar en haar medeleerlingen niet.

Friesland
Sohna Sumbunu (19) uit Amsterdam Oost behaalde in 2019 haar vwo-diploma. Dit jaar startte ze met de filmacademie. Van racisme was ze zich nooit zo bewust, behalve als het over haar haar ging. ‘Vroeger waren er altijd van die blonde prinsesjes op TV en dan wilde ik ook lang, blond en steil haar. Mijn haar leek op het haar van mensen uit cartoons, die hun vinger in het stopcontact staken.’ Tijdens het luizenkammen op de basisschool vergeleek een klasgenootje haar met een heks. Daar had Sohna maanden last van, tot haar zestiende benadrukte ze altijd dat haar moeder uit Friesland kwam.

Gambia
Sohna’s vader heeft hier vijfentwintig jaar gewoond. Hij is nu in Gambia. Hij voelde zich ongelukkig in Nederland. Sohna: ‘Hij is vaak onterecht opgepakt. Ook andere dingen die hem overkwamen waren heel naar. Zo was hij bijvoorbeeld op een gegeven moment de weg kwijt in Amsterdam. Hij vroeg aan verschillende mensen hoe hij moest lopen, sommige mensen die hij aansprak liepen zonder iets te zeggen door en anderen zeiden: ‘Nee ik heb geen geld’. Het waren vaak kleine dingen maar als dat elke dag gebeurt, dan word je gek.’

Bijna alle partijen voor
Naar aanleiding van de moord op George Floyd vroeg Sohna zich samen met haar vriendinnen Lakiescha en Veronika af wat zij konden doen om iets in Nederland te veranderen. ‘Ik kon er niet onderuit. De Black Lives Matter-beweging was voor mij een eyeopener.’ Op 4 juni 2020 startten ze een petitie om racisme en discriminatie verplicht te behandelen op school. Ze willen bovendien dat het niet bij één les blijft maar dat leerlingen er vaker mee in aanraking komen. Zodat het blijft hangen. Ze verzamelden meer dan 61.000 handtekeningen, wat hun plan op de agenda van de Tweede Kamer bracht. PvdA-Tweede Kamerlid Kristen van den Hul diende met GroenLinks en de Partij voor de Dieren een motie in die de Minister verzoekt om deze thema’s te verankeren in het nieuwe leerplan. Bijna alle partijen stemden voor. De drie vriendinnen zijn dolblij. Zij voelen het als een erkenning. Als deze ontwikkeling doorgaat dan krijgen we echt een heel diverse samenleving.