Home Overzicht Dieper slapen vanuit Feng Shui

Dieper slapen vanuit Feng Shui

0

Twee keer per jaar geef ik een cursus praktische Feng Shui. Een van de onderwerpen is de slaapkamer en, je raadt het al: hoe kom je beter tot rust en hoe slaap je dieper. Ik schrok er eigenlijk van dat veel mensen slaapproblemen hebben. De meeste deelnemers aan de cursus, sommige klanten en verschillende van mijn vrienden. Bijna 40 procent van de Nederlanders slaapt slecht. Herken je dit ook?

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het oergevoel, de voorganger van Feng Shui, kan hier uitsluitsel geven. Je kunt het je niet herinneren, maar heel vroeger, toen we nog in holen leefden, was het van levensbelang om achter je een gesloten muur te hebben en voor je de uitgang in de gaten te houden. Dit is in deze tijden niet meer nodig, zou je zeggen. Maar het vlucht- en vechtgedrag zit nog steeds in ons ingebakken. Vandaar dat een hoofdeinde aan je bed, of een gesloten muur wél kan helpen, om tot rust te komen en dieper te slapen.

Door een rustige, opgeruimde omgeving komt de geest, en daarmee het lichaam tot rust. Ik zou zeggen gooi alles uit de slaapkamer wat symbool staat voor activiteit, onrust, drukte en vooral werk. Bijvoorbeeld rondslingerende spullen, die zo mogelijk zelfs op de grond liggen.

Uit mijn studententijd weet ik dat spullen en werk, uitgespreid over de vloer, mij onrustiger lieten slapen. Alleen al de dingen van de grond te plukken en een plek te geven, of lichtjes te ordenen, hielp me veel beter te slapen. De volgende ochtend was ik merkbaar uitgeruster.

Werken is Yang energie, ontspannen en slapen is Yin energie. Daarom is het beter deze functies visueel te scheiden. Mocht je je werkplek in de slaapkamer hebben, kan het loslaten van je werk moeite kosten. Waarom? Als er een beeldscherm is blijven staan op je bureau, of stapels werk, kun je de indruk hebben toch door te moeten werken. Deze opkomende gedachte schuif je dan steeds naar de achtergrond, wat je een hoop energie kost.

Laat kleur je rust ondersteunen. Wist je dat je beter tot rust komt en dieper slaapt, als je bed een gesloten hoofdboard heeft of door een kleur op de muur? Het gesloten hoofdboard geeft je, heel simpel, een gevoel van bescherming.

De vraag is welke kleur helpt bij het rustig worden. Dat zijn de ‘koude’ kleuren, die niet tot actie aansturen, groen tot en met blauw. Mocht je die kleuren ietwat te koud vinden, neem dan een blauw waar iets roods aan is toegevoegd, bijvoorbeeld een blauwviolet. Ook iets vergrijsde, dus geen felle kleuren, werken erg goed. Een diep indigoblauw doet het ook erg mooi. In combinatie met zilver doet het denken aan 1001 nacht en de sterrenhemel.

Diepe rust komt je gezondheid ten goede en daarmee je concentratie en reflectievermogen overdag.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.