Home Wonen Wonen in balans | Geborgen thuis

Wonen in balans | Geborgen thuis

0

Geborgenheid creëren in je huis, hoe doe je dat? Dit vroeg onlangs een klant van mij. Veelal bestaat het leefgedeelte uit één grote ruimte met een open keuken, waar je nogal verloren in kunt raken. Je wilt immers dat je huis aanvoelt als je thuis, niet als een te grote jas. Zodat je zintuigen tot rust komen en je je kunt ontspannen zodra je thuiskomt. De indeling van de ruimte is daarbij van cruciaal belang.

Bij het inrichten van ruimtes is het goed te bepalen waar het centrum, het focuspunt komt te liggen. Soms ligt dat al min of meer vast en is dan vanzelfsprekend, zoals een deur aan het einde van de gang, een open haard of de geplaatste tv.

Vanuit Feng Shui noem je een focuspunt ook het rustpunt voor het oog. Juist dan kunnen je hersenen ontspannen. In de woonkamer is dit meestal de zithoek. Het kan ook de eettafel zijn. De voorkeur ligt bij het primaire gebruik van de ruimte én je persoonlijke voorkeur.

Het is prettig achter de bank een dichte muur te hebben, om je veilig en geborgen te voelen. Bevindt zich in de rug van de bank de deur, dan voelt dit onveilig, oftewel: je voelt je zittend op de bank niet op je gemak. Je hebt immers geen zicht op wat er achter je gebeurt.

Een raam achter de bank geeft ook onvoldoende steun. In dit geval helpt een grote plant of dressoir, om steun te bieden. Het is prettig vanuit de zithoek zicht te hebben op de ramen en deuren. Dit komt door ons oerinstinct: we hebben behoefte aan overzicht en willen de ‘vijand’ kunnen zien aankomen. Ook is het prettig zicht op de ruimte en bij voorkeur een mooie omgeving te hebben waarvan je kunt genieten. Dit geeft de indruk van wijdsheid en levendigheid.

Als het vloerkleed vóór de bank en stoelen ligt, zit iedereen apart op een eiland; een enkele bank of stoel. Vanuit Feng Shui geeft dit een gevoel van isolatie. Dit kun je ook echt ervaren.

Tip: Als het vloerkleed net onder de voorpoten van de banken ligt, zit iedereen bij elkaar op een groot eiland. De gesprekken zijn veel positiever. Je voelt je met elkaar verbonden. Probeer het gewoon uit!

Je zintuigen spelen een belangrijke rol voor je gevoel van geborgenheid. Kleuren en de akoestiek kunnen hierin immens ondersteunen. Maar daarover de volgende keer.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.