Home Overzicht Struikelblok: verlichting op kleur

Struikelblok: verlichting op kleur

0

Van mijn klanten verneem ik vaker dat ze moeite hebben met kleuren in de inrichting van hun huis. Ze komen nooit overeen met wat zij in gedachten hadden of wat ze in de winkel hebben gezien. Kleuren zien er steeds anders uit. Dat is frustrerend voor mijn klanten.

Hoe komt dit eigenlijk? Licht – zowel daglicht als kunstlicht – heeft een grote invloed op hoe kleuren in ruimtes worden waargenomen. Voor het gemak beperk ik me hier op grote oppervlakken, zoals de muren.

Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn:

  • Daglicht
  • Kunstlicht
  • De hoeveelheid licht
  • De uitstraling van het licht (warm en koud)

Hoe een kleur overkomt in een ruimte is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Woon je op de begane grond, dan is er minder daglicht aanwezig en dringt er minder licht de ruimte binnen. Hierdoor ogen de kleuren donkerder. Ook wordt er minder daglicht via de muren gereflecteerd, omdat er simpelweg minder daglicht is. Hoe meer daglicht een ruimte binnenstroomt, hoe lichter een ruimte van nature is. De kleuren op de muren worden intenser en tegelijkertijd lichter.

Ook het seizoen speelt een grote rol in Nederland. In de zomer is het daglicht vaak helder en ruim voldoende in binnenruimtes. In de herfst en winter is het weer grauwer, waardoor er minder licht binnenstroomt. Én oogt het licht ook grijzer. Dit heeft een grote invloed op de aanwezige hoeveelheid grijs in de kleuren. Deze grijswaarde wordt zichtbaarder en kan een ruimte somberder laten lijken. Ja, zelfs een beige tint die in de zomer lekker warm oogt, kan in de herfst alleen maar lichtgrijs en koel lijken.

Niet alleen de hoeveelheid kunstlicht bepaalt hoe je de kleuren in de ruimte beleeft, maar ook de gekozen lichtbron speelt hierbij een rol. LED-verlichting kan tegenwoordig warm ogen. Lichtbronnen met een kleurtemperatuur tussen 1800-2700 Kelvin kunnen als warm licht worden beschouwd. Dit betekent dat kleuren warmer ogen ten opzichte van blauwer licht. Daarom is het zo nuttig om de gekozen kleuren niet alleen in de winkel te bekijken, omdat dit vertekende omstandigheden zijn. Thuis onder de juiste condities van daglicht en kunstlicht kun je kleur op je in laten werken en beter beoordelen.

Je wilt dit thuis meteen realiseren? Als je je muren wilt verven, begin dan met een kleurenwaaier thuis. Kies een aantal kleuren uit en koop proefpotjes van deze kleuren. Schilder deze op grote vellen papier en hang ze één voor één thuis op, om te zien welke kleur het beste past bij de muur en daarmee de ruimte goed tot zijn recht laat komen. Op deze manier kun je ook zien hoe andere kleuren in dezelfde ruimte reageren op de nieuwe kleur. Houd er rekening mee dat kleuren elkaar beïnvloeden.

Zie het kiezen van kleur als een spel en ga experimenteren! Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Door proefpotjes verf op grote vellen papier te schilderen, kun je beter beslissen welke kleur het beste past bij jou en de ruimte. Neem de tijd om verschillende combinaties en tinten te verkennen.