Home Overzicht Thuis gefocust werken: 5 tips

Thuis gefocust werken: 5 tips

0

Veel mensen werken minstens één dag per week thuis. Of je werkt inmiddels de hele week vanuit huis. Wil je je tijdens het werk ook energieker en beter gefocust voelen, creatiever kunnen zijn en meer mogelijkheden zien?  

Werkte je in het begin met een laptop aan de keuken- of de eettafel? Hier is de meeste veel ruimte, maar in de loop van de dag zijn er andere functies belangrijker, bijvoorbeeld de maaltijden met de familie. Werken vanuit huis kan een opgave zijn voor je concentratie en om er een echt goede werkplek te creëren.

Veel bestaande werkplekken, die ik regelmatig in huizen aantref zijn naar de muur of naar het raam gericht. Dat lijkt een logische keuze. De werkplek neemt zo min mogelijk ruimte in beslag, is altijd toegankelijk én je hebt een prikbord voor je met bijvoorbeeld de verschillende stadia van het project, die nog af te ronden zijn.

Vanuit Feng Shui gezichtspunt is dit echter een ondoelmatige keuze. Omdat je alleen zicht hebt op een muur en je creativiteit wordt beperkt, oftewel geblokkeerd. Dan zie je de binnenkomende energie, die gelijk staat aan mogelijkheden niet binnenkomen.

Uit ervaring weet ik dat het voor de concentratie en de focus op het werk belangrijk is, een goede werkplek te hebben. Niet alleen is de grootte van de werktafel belangrijk, nog crucialer is de situering in de ruimte.

De situering van de werktafel ten opzichte van de openingen en loopruimte is het belangrijkst voor je focus. Je wilt immers alleen die uren aan het werk zijn, die je van tevoren ingecalculeerd had. Ja, ja hoor ik je roepen.

Het belangrijkste punt is overzicht te hebben over de ruimte. Dit betekent dat je zicht hebt op de deur(en) en het raam. Het liefst zit je niet tegenover de deur, maar zo ver mogelijk er vandaan. Dit in verband met de binnenkomende energie. Je wilt niet dat de energie je overrompelt, zoals iemand die onverwachts binnenkomt.

Zit je met een goed overzicht over de ruimte, heb je aanzienlijk meer grip op onverwachte situaties, letterlijk en figuurlijk. Zicht op de gehele ruimte hebben betekent ook een ruime keuze aan mogelijkheden tot je beschikking hebben.

Waar moet dan de muur zijn ten opzichte van de werkplek? Een gesloten muur achter je bureau werkt het beste. Is dit niet mogelijk, dan is een kast of een dressoir met planten erop ook een goede optie.

Nog eens de punten voor de werkplek op een rij:

  • Achter je stoel liefst een gesloten muur.
  • Zicht op de deur en het raam om de mogelijkheden te zien die binnenkomen.
  • Uitzicht voor meer creativiteit.
  • Ruimte om na te denken.
  • Niet tegenover de deur zitten, wel zo ver mogelijk er vandaan. Zodat de energie van de chi-stroom je niet overweldigt.

Veel plezier bij het herinrichten van je werkplek in de woonruimte.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.