Home Dwars nieuws WoningNet gaat veranderen

WoningNet gaat veranderen

0

WoningNet is een IT-organisatie en eigendom van een groot aantal woningcorporaties. WoningNet maakt het corporaties mogelijk woningzoekenden en woningaanbod te koppelen.

Stephanie Krops

De woningcorporaties bieden hun beschikbare sociale huurwoningen in de regio aan via www.woningnetregioamsterdam.nl. De hele Stadsregio Amsterdam bestaat uit Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Volendam, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Toewijzen
Bij het toewijzen van een sociale huurwoning kijkt de corporatie nu naar uw inschrijfduur en/of u in het bezit bent van een urgentieverklaring. Medio 2022 verandert het systeem (www.socialehuurwoningzoeken.nl) en zal er minder gekeken worden naar de inschrijfduur.

De inschrijfduur wordt omgezet in wachtpunten. Verder zullen situatie- en zoekpunten een rol gaan spelen bij het toewijzen van een woning. Wie actief zoekt naar een woning bouwt punten op. Situatiepunten worden gegeven aan huishoudens die actief zoeken en daarbij in een dringende situatie zitten. Denk hierbij aan ouders met kinderen die uit elkaar gaan en/of een gezin dat noodgedwongen bij anderen moest gaan wonen.

Hoe meer punten u hebt, hoe groter de kans is op het krijgen van een woning. Punten kunnen worden afgetrokken als u bijvoorbeeld niet komt opdagen bij een bezichtiging.

Gezinnen
Kleine gezinnen kunnen voorrang krijgen op een woning die bedoeld is voor huishoudens met minimaal één kind en maximaal twee kinderen, waarvan één kind jonger dan 18 jaar is op de dag van de selectie.

Voor grote gezinnen is er ook een voorrangsregeling. Het moet gaan om een gezin met drie kinderen, waarvan één kind jonger dan 18 jaar is op de dag van selectie. Daarom is het heel belangrijk om de geboortedatum van uw kinderen goed te vermelden in uw gegevens.

Jongerenwoning
Ook jongerenwoningen worden aangeboden bij WoningNet. Ze zijn bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Zij krijgen over een jaar vanaf nu na afloop van hun contract 10 startpunten als zij geen nieuwe woning kunnen vinden. Zij krijgen die 10 punten om te voorkomen dat ze dan op straat komen te staan. Dit experiment zal na twee jaar geëvalueerd worden.

Wijziging regeling ‘Van Hoog naar Laag’

Vanaf 1 juli 2021 wijzigt de verhuisregeling Van Hoog naar Laag op WoningNet. Voorheen kreeg U de regeling Van Hoog naar Laag automatisch. Vanaf 1 juli verandert dit.

Als u voor de verhuisregeling in aanmerking wilt komen, dan moet u deze in het vervolg bij uw eigen woningcorporatie aanvragen. Een medewerker zal deze dan toevoegen aan uw WoningNetinschrijving.

Voorwaarden regeling Van Hoog naar Laag

  • U bent 65 jaar of ouder;
  • U laat na verhuizing een zelfstandige sociale huurwoning van een deelnemende corporatie achter in de gemeente Amsterdam;
  • Uw huidige woning ligt op de tweede etage of hoger en is niet bereikbaar met een lift. Of uw huidige woning heeft twee trappen. Ook een trap in de woning telt mee;
  • U reageert op een woning die geschikt is voor ouderen op de begane grond, 1e verdieping of woning met lift in uw eigen stadsdeel;
  • Het inkomen van uw huis[1]houden mag niet meer zijn dan het maximum dat in de advertentie staat vermeld;
  • U verhuist naar een sociale huurwoning van een van de deelnemende corporaties: Ymere, de Alliantie, De Key, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot of Woonzorg.

Huurprijs en woningaanbod
Met de verhuisregeling Van Hoog naar Laag betaalt u voor uw nieuwe woning niet meer huur dan u nu voor uw huidige woning betaalt. Als de nettohuur van de nieuwe woning hoger is dan de nettohuur van uw huidige woning, dan wordt de huurprijs voor u aangepast. Dit geldt niet als u een nieuwbouwwoning gaat huren. Met de verhuisregeling Van Hoog naar Laag ziet u daarom ook woningen in uw aanbod, die anders te duur voor u zouden zijn.

Nieuw systeem woonruimteverdeling

Vanaf halverwege 2022 gaan de sociale huurwoningen op WoningNet op een andere manier verdeeld worden.

Dat is nodig omdat een deel van de dringend woning[1]zoekenden nu tussen wal en schip valt. Dit gaat om mensen die snel een woning nodig hebben maar niet voldoen aan de strenge regels voor een urgentie, zoals mensen met kinderen die gaan scheiden, gezinnen met kinderen die inwonen bij een ander huishouden of jongeren die thuis wonen in een problematische situatie. Deze mensen krijgen straks extra punten. Daarnaast blijft urgentie ook bestaan, maar worden de regels daarvoor aangescherpt. Ook zal het straks mogelijk zijn om door actief te zoeken meer punten te vergaren en zo meer invloed uit te oefenen op de wachttijd. Meer informatie volgt t.z.t.
Voor vragen over het zoeken van een woning, of andere woongerelateerde vragen, neem contact op met !WOON. Wij zijn te bereiken via 020 523 0150 of [email protected]

Minder woningen voor urgenten

Tot het eind van het jaar komen er op WoningNet minder sociale huurwoningen beschikbaar voor mensen met een sociaal-medische urgentie.

De reden hiervoor is dat er jaarlijks 1.800 sociale huurwoningen gereserveerd worden voor álle mensen die snel een woning nodig hebben. Dat zijn niet alleen mensen met een sociaal-medische urgentie, maar bijvoorbeeld ook mensen uit de maatschappelijke opvang, slachtoffers van huiselijk geweld en statushouders. De gemeente verdeelt de beschikbare woningen over al deze verschillende groepen. Een aantal jaren achtereen zijn er meer woningen gegaan naar mensen met een sociaal-medische urgentie dan verwacht. De wachttijden voor andere groepen lopen daardoor te hoog op. Door het aanbod voor mensen met een urgentie te beperken tot het voor dit jaar afgesproken aantal, kan de gemeente ook de andere groepen helpen. Door de beperking van het woningaanbod moeten mensen met een urgentie mogelijk langer wachten op een passende woning. De gemeente beseft dat dit zwaar is en komt de mensen die dit raakt tegemoet. Als zij wel op passende woningen hebben gereageerd, maar geen woning konden krijgen, dan wordt hun urgentie verlengd. Zij ontvangen hierover binnenkort bericht.