Home Groen Kinderen uit Oost ontdekten eeuw geleden de natuur in de schooltuin

Kinderen uit Oost ontdekten eeuw geleden de natuur in de schooltuin

0

Les op de schooltuin is al honderd jaar lang voor veel kinderen het hoogtepunt van de week. Kinderen uit Oost maakten een eeuw geleden kennis met de natuur in de Vink schooltuin in Park Frankendael. Het is de oudste schooltuin van Amsterdam. Niet veel later, in 1935, opende de Kalff Schooltuin vlakbij sportpark Drie Burg. De twee schooltuinen uit Oost hebben aan de basis gestaan van een Amsterdamse traditie waarbij kinderen op speelse wijze in contact worden gebracht met voedsel en natuur.

In eerste instantie waren de schooltuinen vooral een voorziening voor de allerarmste gezinnen van de stad. In die tijd waren gezonde groenten niet echt dagelijkse kost. In de tuinen konden Amsterdammers groenten telen en oogsten. Het schooltuinonderwijs is in honderd jaar met haar tijd meegegaan. Het huidige programma is van na de Tweede Wereldoorlog. Stadskinderen leren in de schooltuinen waar hun voedsel vandaan komt.

Basisschool Oostelijke Eilanden tuiniert in Rijksmuseum

De stad telt nu dertien tuinen, door de hele stad heen. In dit jubileumjaar is er ook een veertiende tuin: een schooltuin in het Rijksmuseum. Basisschool Oostelijke Eilanden zal er het komende jaar tuinieren. Zij wonnen in oktober de eerste prijs in de Grote Schooltuinwedstrijd. Alle ongeveer 7.000 kinderen die schooltuinles hebben mogen dit jaar met hun klas naar het Rijksmuseum voor de workshop ‘Het geheim van de tuin’.

In het jubileumjaar is er van alles te beleven. De Schooltuinkaravaan doet vrijwel Iedere maand meerdere schooltuinen aan, waar dan van alles te doen is. Zo kun je op zondag 29 maart tijdens de Pure Markt een wormenhotel bouwen in de Vink Schooltuin. Vanaf 23 april draait de schooltuinfilm in bioscopen door heel Nederland ‘De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’. Op 26 augustus is er een open dag op alle tuinen, waarbij iedereen kan ervaren wat een schooltuin is. Tot slot opent diezelfde dag een tentoonstelling over de schooltuin in het Stadsarchief.

Voor de tuinen wordt er door de educatief medewerkers een specifiek teeltplan vastgesteld. Een groot deel van de planten wordt in de kas voorgekweekt.

Als je vanaf de Nobelweg het prachtige Park Frankendael binnenloopt zie je aan beide kanten van het pad de schoolwerktuinen van de Vink schooltuin. Als het hek openstaat mag je er een kijkje nemen. Tijdens het seizoen is het complex het domein van schoolkinderen, jaarlijks zo’n vijfhonderd. De schooltuin is van alle gemakken voorzien. Het beschikt over een kas, een kleine kinderboerderij, een leslokaal, een mooie kruidenhoek en een wereldtuin.

De Kalff Schooltuin ligt vlak bij de Weespertrekvaart naast sportpark Drie Burg. Kinderen leren er te herkennen wat onkruid is en wat je kunt eten. Ze leren, net als in de Vink schooltuin, dat elk seizoen eigen producten heeft. Daarnaast is het werken op de schooltuin positief voor het ontwikkelen van zintuigelijke ervaringen als proeven, ruiken en voelen als ook het samenwerken onderling. Het gaat er om dat kinderen leren beseffen hoe voedsel groeit, vooral als ze het na de zomervakantie ook nog zelf bereiden en koken.  Meer over de Kallf schooltuin

Vanaf 23 april draait de schooltuinfilm De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond in de bioscoop.