Alweer wat jaren geleden verschenen er grote bijenkorf-achtige bouwsels hier en daar in de stad. Dat bleken wormenhotels te zijn. Buurtbewoners laten nu weten dat de wormenkorf op de Archimedesweg is verdwenen. Op dezelfde plaats staat nu een grote houten kist. Verbaasde blikken alom. Wat is dit? Een bordje geeft de oplossing. Het gaat opnieuw om een wormenhotel!
Navraag bij Janneke Verwey van Cocasa – de naam CoCasa staat op de kist – blijkt dat de wormenhotels worden gebruikt door groepjes buurtbewoners. Zij voeren de wormen in de hotels met groenten- en fruitafval, koffiedik, theezakjes en papier. Indertijd zijn de bewoners in de buurt van een nieuw wormenhotel geïnformeerd en zijn groepjes geformeerd. Die mensen zijn volgens Janneke Verwey nu overgestapt op de nieuwe versie van het wormenhotel.
Dat blijkt ook uit de plattegrond op de website van de gemeente waarop alle 75 wormenhotels in de stad zijn aangegeven. Klik je op de plek op de Archimedesweg waar het hotel staat dan verschijnt de mededeling ‘vol. Wachtlijst’. Wie in de buurt actief zijn met het wormenhotel is niet duidelijk.
De gemeente startte in 2014 met het ondersteunen van de komst van wormenhotels in verschillende stadsdelen. Wormenhotels zijn bakken met daarin zo’n duizend tijgerwormen die groente- en fruit (GF-)resten van bewoners omzetten in compost. Janneke Verwey van CoCasa heeft in samenwerking met de gemeente een eigen ontwerp wormenhotels gemaakt en die staan nu in verschillende buurten en op scholen. En nu staat er ook een op de Archimedesweg.
In de speciale wormenkasten maken wormen van organische resten hoogwaardige compost. Je kunt de wormen rauwe groente- en fruitresten geven, maar ook koffiedik, karton, lege eierdozen en kleine hoeveelheden tuinafval. De compost en ‘wormenthee’ die je samen maakt, gebruik je voor kamerplanten, balkon of (moes)tuin.
Check wormenhotels