Home Overzicht Wortel

Wortel

0

Natura Artis Magistra, geschreven op wit papier en smaakvol ingelijst, die woorden hingen aan de muur en ik moest denken aan de dierentuin in mijn woonplaats, bewijs dat Amsterdam overal is.

Dat opschrift was het eerste dat me opviel toen ik het horecagedeelte van het museum Kranenburgh in Bergen (NH) binnentrad. Ongetwijfeld het beste punt in Bergen om een taartje te eten en te genieten van de tuin.

Maar iedere keer dat ik er kom bekruipt me toch het gevoel dat de naam van dat museum volledig fout is. Die moet ze snel mogelijk gewijzigd werden in ANS WORTEL MUSEUM.

In de jaren zestig woonde de kunstenares in Amsterdam op wisselende adressen en was zeer slecht behuisd. Ze kreeg toen in 1969 een gedeelte van Huis Kranenburgh aangeboden aan de Hoflaan in Bergen als woon- en werkruimte. Dit werd gedaan door de toenmalige burgemeester van Bergen, Lo de Ruiter, met toestemming van de gemeenteraad. Dit veroorzaakte weerstand en verzet onder enkele Bergense kunstenaars en bewoners. De gemoederen liepen hoog op en er vlogen bij Wortel zelfs stenen door de ruiten.

Plannen werden opgevat om een museum in het pand te stichten en de gemeente Bergen wilde het daarom vanaf omstreeks 1972 ontruimen. Daardoor ontstond een jarenlange strijd met Ans Wortel. Deze strijd duurde ongeveer twintig jaar. Uiteindelijk verloor de kunstenares en in maart 1991 moest ze Huis Kranenburgh verlaten. Het beoogde museum is in 1993 geopend.

De kunstenares verliet Bergen en woonde de laatste jaren van haar leven in Brabant.

In het huidige museum zijn nog wel sporen van Ans Wortel. Ooit kreeg ze hier een expositie onder de titel “Ans Wortel, bohemienne in Bergen”. Van die tentoonstelling is ook nog een dik boek gemaakt waarin haar werk te zien. Eigengereid. Voor de liefhebber. Dat boek is te koop in de winkel, maar ligt op een weinig prominente plaats.

Gelukkig is ze wel prominent aanwezig in de horeca als ik het museumbezoek. Op het menubord staat groot geschreven dat je wortelsoep kunt bestellen.

Ik weet niet of het een recept van Ans is, en of ze ook nog een keukenprinses was maar het is toch een schrale troos.

En het is maar dat U het weet.