Home Overzicht XL-gevelborder in Muiderstraat bestaat een jaar

XL-gevelborder in Muiderstraat bestaat een jaar

0

De Muiderstraat was ter hoogte van het Baxter Building, een zakencentrum dat zich richt op de verhuur van kantoorruimte in het hogere segment, een bijna volledig versteende straat. Van de gevel van het gebouw tot aan de gevel van de Portugese Synagoge waren het stenen, asfalt en tramrails met zo hier en daar nog een boom in een stukje uit het steen gespaarde aarde. De grote gevelborder die december vorig jaar werd gerealiseerd tegen twee gevels van het Baxter Building is een  stap in de richting om onze stad te vergroenen en daarmee regenbestendiger te maken.

 Eelco Hiemstra

Zomers is het bloedheet in de Muiderstraat. De hoge en lange gevelwanden baden ’s middags in het zonlicht, de spaarzaam aanwezige bomen leveren maar weinig verkoeling en lopend op het brede trottoir waant de passant zichzelf op een zomerse dag in een bakoven. Gelegen in de buurt van de Valkenburgerstraat, één van de straten met de slechtste luchtkwaliteit van Amsterdam, en in een deel van het centrum waar de kans op schade door wateroverlast na hevige regenbuien groot is, is vergroening geen overbodige luxe.

Waardevolle vergroening
Sinds 2010 staan een stukje verderop op het Mr. Visserplein 25 olijfbomen. Deze voegen echter, door hun beperkte omvang én omdat ze in een soort van grote plantenbakken staan, weinig toe aan een groene aanblik en de waterbestendigheid van de omgeving. De XL-gevelborder doet dat wel. Deze is volgens de initiatiefnemers een voorbeeld van technisch, esthetisch en milieukundig waardevolle vergroening. Het initiatief daartoe werd genomen door Stichting Green City Buzz en zusterbedrijf Green Value Creation en kwam tot stand in samenwerking met de gemeente, Baxter Building en het Knowledge Mile Park.

Uniek groot
De geveltuin van Baxter Building is uniek voor Amsterdam. Omdat de border dicht beplant en veel breder, langer en dieper is, heeft hij een heel grote waterbergingscapaciteit. Door de ligging van het gebouw op de hoek van de Muiderstraat en de Rapenburgstraat is de tuin maar liefst 80 meter lang. Ook qua breedte verschilt de tuin van de gangbare Amsterdamse geveltuin. Omdat het trottoir ter plaatse breed genoeg is, stond de gemeente toe om af te wijken van de regel dat een geveltuin slechts 30 cm breed mag zijn. Deze is bij het Baxter Building meer dan 3 keer zo breed.

60 centimeter diep
Niet zichtbaar maar zeker zo belangrijk is tenslotte de diepte van de tuin. Waar de grond van de gemiddelde geveltuin in Amsterdam maar tot 30 cm reikt met daaronder zand dat regenwater veel sneller in het water laat zakken, is die van de tuin aan de Muiderstraat 60 cm diep. Deze diepere grond is beter voor de planten en zorgt voor een gezond bodemleven waardoor een ecosysteem ontstaat.

Hele jaar interessant
Vaak wordt er voor geveltuinen een standaardbeplanting gekozen die in de wintermaanden helemaal niets interessants te bieden heeft. De gevelborder van Baxter Building telt 152 verschillende soorten planten en door variërende bloeitijden is er in ieder jaargetijde genoeg te zien. Daarnaast is er gekozen voor veel planten met behaard blad die de fijnstof extra goed uit de lucht filteren. De planten komen bovendien allemaal van het land in plaats van uit de kas. Dit alles maakt de border aan de Muiderstraat een showcase van hoe het ook kan: regenwaterbestendig, duurzaam en het hele jaar spannend.

De border dient ook educatieve doelen. Green City Buzz geeft regelmatig uitleg over het onderhoud aan belangstellenden in de stad en organiseert periodiek lezingen over goede, duurzame en verrassende vergroening.