Home Overzicht Zaailing Anne Frankboom geplant op het Hortusplantsoen

Zaailing Anne Frankboom geplant op het Hortusplantsoen

0
De Anne Frankboom in de tuin van een pand aan de Keizersgracht.

Van de beroemde paardenkastanjeboom, die Anne Frank zo mooi beschreef in haar dagboek, zijn in de hele wereld stekjes en zaailingen opgekweekt en vervolgens gepland. Een ervan heeft onlangs een plek gekregen op het Hortusplantsoen.

Een van de bezitters van een zaailing heeft deze opgekweekt en, omdat de boom te groot werd, een plek gegeven in het Hortusplantsoen dat zich bevindt in de (voormalig) Joodse buurt.

Anne Frankboom was de bijnaam van een witte paardenkastanje die stond in de tuin van het pand aan de Keizersgracht 188. De boom is bekend omdat hij beschreven is in Het Achterhuis, het dagboek dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog bijhield. Vanuit het zolderraam van haar onderduikadres aan de Prinsengracht had ze uitzicht op de boom.

De kastanjeboom overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar op 23 augustus 2010 waaide de boom om ondanks de stevige stalen constructie en overige hulpmiddelen om de boom te behouden. De stam van de dertig ton zware boom is afgebroken en op de grond terechtgekomen. Doordat de boom in de tuin belandde en niet naar het Anne Frank Huis toe viel, was er verder geen schade aan bebouwing.

Stekjes, kastanjes en zaailingen van de boom zijn destijds door vrijwilligers van de stichtingen ElemenTree en Wereldboom veiliggesteld en te koop aangeboden. Deze stichtingen sprakende wens uit dat deze paardenkastanjes terecht moesten komen op publieke plekken, die een raakvlak met Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog hebben.