Home Lezen en schrijven Zaterdag begint de Boekenweek, ook bij de buitenboekenkastjes

Zaterdag begint de Boekenweek, ook bij de buitenboekenkastjes

0
Ook bij de buitenboekenkastjes is het Boekenweekfeest

Van 11 maart tot en met 19 maart loopt het weer storm bij de boekhandels en de bibliotheek. Het is dan Boekenweek. Met het thema Ik ben alles vieren we de pluriformiteit van onze identiteit. Door te lezen kunnen we de grenzen van onze identiteit oprekken en verdwijnen in het leven van een ander, in een andere tijd of een andere cultuur. Er is een gratis boekenweekgeschenk en een boekenweekessay. En er zijn feestelijke activiteiten.

De Boekenweek is een jaarlijks evenement in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek.
Het Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder is geschreven door Lize Spit. Je krijgt het boek cadeau bij besteding van € 15,00 aan boeken. Raoul de Jong schreef het Boekenweekessay Boto Banja dat voor € 5,00 te koop is. Een gratis dagje reizen met NS is er dit jaar niet bij…

Volkshotel in de boeken

Niet alleen in de boekhandel, maar ook in het Volkshotel is het een week lang boekenfeest. Zo komt op zondag 19 maart Educulture, de unieke boekenwinkel voor kinderen naar de Wibautstraat. Jarenlang was deze bijzondere boekhandel te vinden in de Eerste van Swindenstraat maar heeft zich nu teruggetrokken op het internet. De winkel stond bekend om haar aanbod van diverse en inclusieve boeken. Educulture nodigt een kinderboekenschrijver uit om voor te lezen uit zijn of haar boek.

Om de opening van de nieuwe openbare boekenkast te vieren, nodigt het Volkshotel je op vrijdag 17 maart uit voor een borrel in het lobbycafé – BYOB-stijl, maar dan net even anders. Als je je uitgelezen boek(en) meeneemt en in boekenkast kun je aan de bar kun je een drankje halen. Dj’s verzorgen tot laat in de avond de muziek.

Op zaterdag 18 maart organiseert het Volkshotel een Boekenmarkt met kunst- en fotoboeken tot aan kinderboeken en literatuur. Naast organisator De Utrechtse Boekenbar zijn van de partij: Uitgeverij Das Mag, Jesse Presse, Stickit Publications, Eriskay Connection, Boycott Books, Fw: Books en Enter Enter.

Oba Oosterdok vol activiteiten in de Boekenweek

Ook de Oba organiseert veel activiteiten in deze week. Dit jaar is de lezing van schrijver Raoul de Jong daarbij een hoogtepunt. Hij is, samen met de Vlaamse schrijfster Lize Spit, Boekenweekauteur van dit jaar en leest op 12 maart in het Oba Oosterdok Theater voor uit zijn Boekenweekessay.

Raoul de Jong verzet zich hierbij tegen de verbanning van Caraïbische postkoloniale literatuur naar het plankje ‘Latijns-Amerika’ in de boekhandel. De voordracht is onderdeel van een breder programma rondom Caraïbische literatuur waarbij ook Rita Rahman, huidige voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren en auteur van de roman Liefdesgeuren, een lezing geeft. Voormalig NOS-journaal journaliste Noraly Beyer interviewt beide schrijvers.

Feest bij de boekenkastjes buiten

De Boekenweek is een leesfeest voor iedereen. Zo kan het ook feest zijn bij de vele boekenkastjes die je op vele plekken in Oost kunt tegenkomen. Mensen die boeken in het kastje zetten en er weer een uithalen om er thuis van te genieten. Laagdrempeliger kan het niet. De openbare boekenkastjes verdienen tijdens de Boekenweek een feestelijke versiering om wat extra aandacht te trekken en het boekenfeest mee te vieren.