Home Overzicht Dijkhuisje aan de Ringdijk gekraakt

Dijkhuisje aan de Ringdijk gekraakt

0
De panden aan de Ringdijk die plaats moeten maken voor nieuwbouw. Het witte pand is nu gekraakt.

Een van de monumentale dijkhuisjes aan de Ringdijk is gekraakt. Het pand op nummer 8 moet samen met vijf andere huisjes plaatsmaken voor nieuwbouw met daarin elf woningen. Nu bieden de huisjes nog plaats aan negen woningen. ‘Houses are for people not for profit’, staat in het Engels op een spandoek te lezen.

De huisjes zijn eigendom van woningbouwvereniging Eigen Haard. De politie is wel komen kijken, maar het is niet bekend of Eigen Haard aangifte zal doen van de kraak. De groep krakers die zich anarcha-feministische groep Amsterdam noemt gaat er wonen en het pand gebruiken voor politieke activiteiten.

Het bakstenen pandje op nummer 5 is gemeentelijk monument en dus beschermd. Maar de andere pandjes niet. Hoewel ze onderdeel zijn van het cultuurhistorisch gezien bijzonder ensemble. Rondom het Rechthuis ontwikkelde zich hier in de vroege negentiende eeuw een kleine nederzetting als begin van het dorpse Watergraafsmeer met kleinschalige, lage bebouwing.

Eigenaar Woningcorporatie Eigen Haard gaat volgend jaar de pandjes vervangen door grootschalige nieuwbouw. Eerder heeft het witte, houten pandje nummer 4 nog de op een na hoogste architectuurwaardering van orde 1 gekregen. De nummers 4 en 5 dateren van rond 1850. Ook de binnentuinen achter de pandjes moeten het ontgelden. Eigen Haard wil daar ook stevige nieuwbouw neerzetten en wil met sloop ook een entree aan de Ringdijk creëren.

Behoud van het pandje op nummer 4 is cultuurhistorisch interessanter dan ooit. Immers, dit pandje werd destijds als noodhospitaaltje ingericht voor de strijd tegen de toen heersende cholera. Intussen begint Eigen Haard de omvang van het verzet te beseffen, op haar eigen website signaleert zij, dat er weinig draagvlak voor de plannen bestaat.