Home Overzicht Zestien auto’s tegelijk laden op Zeeburgereiland met gigantische batterij

Zestien auto’s tegelijk laden op Zeeburgereiland met gigantische batterij

0

Op de P+R van het Zeeburgereiland kunnen zestien elektrische auto’s tegelijk opladen dankzij een grote batterij. De gemeente, Vattenfall en Heijmans plaatsten de batterij om het lokale energienetwerk te ondersteunen. Het is voor het eerst dat Vattenfall op deze manier een batterij met acht laadpalen inzet, die samen voldoen aan de openbare oplaadbehoeften. Heijmans verzorgt het beheer en onderhoud van de installatie.

Dankzij de batterij en de acht laadpalen kunnen zestien elektrische auto’s tegelijk opladen. Zonder de batterij waren dat er maar zes. Bovendien wordt het elektriciteitsnetwerk minder zwaar belast. De zogeheten oplaadhub heeft een opslagcapaciteit van 336 kWh, dit is vergelijkbaar met de opslag van zo’n acht elektrische auto’s. De slimme software die Vattenfall hiervoor ontwikkelde, stemt vraag en aanbod op elkaar af door energie van het net op te slaan in de batterij, totdat deze nodig is om de elektrische voertuigen op te laden. Hierdoor is het mogelijk om sneller te laden in gebieden waar het elektriciteitsnetwerk een hoge piekbelasting niet of onvoldoende aankan. Op deze manier zou verzwaring van het elektriciteitsnet niet direct nodig zijn.

De plaatsing van de batterij in combinatie met de acht laadpalen is een test van vijf jaar. Het is een belangrijke stap in de energietransitie, omdat wordt onderzocht of een batterij een positief effect kan hebben op netontlasting. De druk op het elektriciteitsnetwerk wordt steeds groter vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit, onder andere door de toename van het aantal elektrische auto’s en de grotere accu’s. Overgaan op elektrisch vervoer is echter een noodzakelijke stap om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Vervoer is goed voor 18 procent van de totale energie gerelateerde CO2-uitstoot in Amsterdam.

De komende vijf jaar verzamelen Vattenfall, Heijmans en de gemeente data uit de oplaadhub. Dit is nodig om zicht te krijgen hoe je opgeslagen elektriciteit op het juiste moment op de juiste oplaadplek kunt krijgen. Op deze manier wordt duidelijk hoe een batterij zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet. Als de test succesvol is, kan zo’n batterij ook op andere plekken worden gebruikt, bijvoorbeeld waar veel elektrische auto’s tegelijk laden of waar veel zonneopwekking is.