Home Overzicht Zorgminister Hugo de Jonge: ‘Geen Coronamaatregelen meer na 1 september’

Zorgminister Hugo de Jonge: ‘Geen Coronamaatregelen meer na 1 september’

0

Het einde van een bizarre, ingrijpende en intrieste periode die ook in Oost diepe sporen naliet en nalaat, nadert. Bij WNL op Zondag liet zorgminister Hugo de Jonge weten dat hij ervan uit gaat dat half augustus iedereen die dat wil een tweede vaccinatie heeft gehad en de coronamaatregelen vanaf 1 september niet meer nodig zijn. Tot nu toe blijkt dat met name de tweede vaccinatieprik goed beschermt tegen varianten op het COVID-19 virus, waardoor volgens De Jonge een vierde besmettingsgolf niet waarschijnlijk is. De eerste stap naar meer versoepelingen is op 5 juni.

Met het (grotendeels) opheffen van de maatregelen verdwijnt de mondkapjesplicht, kunnen studenten weer naar colleges en is anderhalve meter afstand houden niet langer nodig. De horeca in Oost en de rest van de stad en het land kan dan weer volledig open. Voor grote evenementen gelden dan nog aparte regels.

Outbreak Management Team (OMT) loopt minder hard van stapel

Het Outbreak Management Team (OMT) loopt minder hard van stapel, zij adviseren komende winter nog vast te houden aan de huidige maatregelen.

Bedoeling was dat iedereen die dat wil half juli al een eerste vaccinatie zou hebben gehad, door leveringsproblemen liep dat vertraging op.

Om bewoners van enkele Amsterdamse wijken te bereiken en beter voor te lichten worden prikbussen ingezet. Of deze bussen ook naar Oost komen is nog niet bekend.

‘Het nieuwe normaal’

Als in september de maatschappij bijna weer volledig opengaat, komt een eind aan anderhalf jaar (zware) beperkingen waarin zelfs een avondklok werd ingesteld. Het zal even wennen zijn aan het nieuwe, levendige straatbeeld in Oost dat voor de crisis zo vertrouwd was. ‘Het nieuwe normaal.’