Nana de Vries Berg geeft al meer dan 8 jaar ‘Mommy 2b bootcamp’ aan een groep zwangere en net bevallen vrouwen in het Oosterpark. Daarmee is ze een van de weinige in Amsterdam. De lessen gaan – als het weer het toelaat – het hele jaar door.

Annette Wiese | Foto via Nana de Vries Berg

Voor dit gesprek heeft Nana zich thuis goed voorbereid en alles op schrift gesteld. Haar sporttas blijkt geen veilige plek voor haar huiswerk te zijn: een bidon is daarin gaan lekken. Dus beginnen we met de stukjes vochtig papier aan elkaar te passen tot dit portret: een sportieve Finse vrouw, die positief in het leven staat.
Ze noemt zichzelf een sportfanaat en houdt ervan om fysiek bezig te zijn met sporten. In Finland heeft ze tot op het hoogste niveau volleybal gespeeld en gedanst (hip hop / go go).

Fitness Academy Amsterdam

In Amsterdam-Oost heeft Nana een aantal jaren geleden de Fitness Academy opgezet voor lessen aan zwangere vrouwen, het geven van personal trainingen en lifestyle coaching. Daarbij is haar kennis van anatomie en haar studie psychologie met cognitieve gedragstherapie van onschatbare waarde.

Veel mensen komen met ‘burn-out’ klachten bij haar, lopen vast in hun drukke bestaan en komen er op eigen kracht niet uit. In de sessies werkt ze aan bewustwording van het onderliggende probleem, aan nieuwe inzichten en perspectieven. Haar aanpak is: vertrouwen winnen door goed en zonder vooroordeel te luisteren en met gesprekstechniek in kleine stapjes het gedrag te veranderen.

Aanpak overgewicht

Bij de aanpak van overgewicht werkt ze met dezelfde principes. Ze vraagt om in een dagboek precies bij te houden, wat die dag gegeten is en op welk moment aan de eetbehoefte wordt toegegeven. Adviezen over gezonde voeding en meer bewegen zijn onderdelen van de personaltraining. De weegschaal en het bijhouden van de BMI is niet standaard bij haar, maar het wegnemen van emotionele belemmeringen en toewerken naar een meer positief zelfbeeld en gezond gedrag.

Voor de kleine portemonnee

Op verschillende plekken in Oost – waaronder sporthal Wethouder Verheij – geeft ze bewegingslessen aan ouderen van 55 +, in samenwerking met het stadsdeel Oost. Het gaat er niet alleen om op muziek aan de conditie te werken, maar vooral om niet te vereenzamen en om het plezier samen actief bezig te zijn.
Nana fietst van de ene locatie naar de andere. Ze geeft naast les in het Oosterpark aquafitness in het Sportfondsenbad en yogalessen in het Oosterparkhuis. Ze doet dat voor verschillende stichtingen. Energiek, dynamisch en positief zijn de woorden die bij haar passen.

Nana is te volgen op Instagram / Facebook of op
Fitness Academy Amsterdam
Healthy Life Academy voor hele weekenden met sportactiviteiten en informatie over een gezonde leefstijl.