Home Overzicht Zware touringcars volgend jaar niet meer welkom in Centrum

Zware touringcars volgend jaar niet meer welkom in Centrum

0

Binnen de Centrumring S100 zijn vanaf 1 januari 2024 zware touringcars van meer dan 7,5 ton niet meer welkom. Een uitzondering wordt gemaakt voor de Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs deze route bevindt zich een groot aantal culturele organisaties, zoals Nemo, het Joods Museum en de Hermitage.

Grote touringcars die basisschoolleerlingen, ouderen, mensen met een beperking of artiesten naar bepaalde educatieve of culturele locaties rijden kunnen een ontheffing aanvragen zodat ze toch binnen de Centrumring kunnen komen.

Veel Amsterdammers ervaren overlast van deze touringcars, dus worden ze zoveel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad, waar bezoekers met het openbaar vervoer verder de stad in kunnen reizen. Volgens wethouder Melanie van der Horst komen jaarlijks veel bezoekers naar de stad met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar wil ze graag ruimte voor bieden. ‘Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is teveel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken’, zegt de wethouder.

Rond de Centrumring wordt gekeken naar extra op- en afstapplekken en worden bestaande plekken verbeterd. Er komt bijvoorbeeld een extra op- en afstapplek op de De Ruijterkade Oost. Ook wordt er gekeken naar parkeerplekken bij stations, zodat de bezoekers met openbaar vervoer verder naar het centrum kunnen reizen.

Iedereen kan de komende vier weken een zienswijze indienen op het plan, om mee te denken over hoe de plannen worden uitgevoerd.