In 2016 riep de Franse krant Le Monde het Flevoparkbad uit tot één van de mooiste openluchtzwembaden ter wereld. Een paar jaar daarvoor werd het gemeentelijke bad echter nog met sluiting bedreigd vanwege exploitatietekorten. Dat was in 2012 voor enkele vaste gebruikers van het zwembad de aanleiding tot de oprichting van de actiegroep Vrienden van het Flevoparkbad, die wist te voorkomen dat het bad ging sluiten.

Fokko Kuik | Foto Cees de Kuijer

Begin 2014 werd de Vereniging Flevoparkbad opgericht als burgerinitiatief om de populariteit en het gebruik van het bad te vergroten. Dit jaar bestaat de vereniging alweer tien jaar en de meer dan 2200 leden verheugen zich op de opening van het zwemseizoen op maandag 29 april.

Om 06.30 uur zullen dan de eerste verenigingsleden in het water duiken om onder het toeziend oog van de vrijwilligers langs de kant de eerste baantjes van het seizoen af te leggen. Want dat is het voordeel van een seizoenslidmaatschap: dat je van maandag tot en met vrijdag in de uren voor en na de reguliere openingstijden van het zwembad al kunt zwemmen in het prachtige 50 meterbad dat al sinds 1967 gevestigd is in het Flevopark.

Over de toekomst van het zwembad is er inmiddels ook goed nieuws. Het verwarmde grote buitenbad wordt gerenoveerd en er komen in de nabije toekomst twee binnenbaden bij, zodat je er over een paar jaar ook in de herfst en winter je conditie kunt bijhouden.
Allemaal redenen voor een extra feestelijk seizoen, met een midzomerfeest en een aanbod aan de basisscholen in de buurt om er met de hoogste klassen ook eens te komen zwemmen.

Voor een tientje per jaar word je al lid van de vereniging en als je dan voor het begin van het seizoen een abonnement aanschaft voor € 130,05 mag je er het hele seizoen elke dag gratis zwemmen, ook tijdens de reguliere openingstijden. Al met twintig keer zwemmen heb je die aanschaf er uit. Voor leden die wat minder vaak gaan zwemmen zijn er ook 12 badenkaarten en dagkaarten beschikbaar.

De vereniging heeft veel vrijwilligers voor de organisatie, voor de kassa, maar vooral ook voor toezicht langs het bad als de reguliere gemeentelijke badmeesters er nog niet zijn. De vereniging staat er borg voor dat er altijd gediplomeerde EHBO’ers en ZRZ’ers (reddend zwemmers) langs de kant van het bad staan tijdens de verenigingsuren. Als beloning voor de vrijwilligersactiviteiten krijg je als lid een jaarabonnement voor € 30,00.

De verschillende vrijwilligersroosters worden inmiddels ingevuld, maar de vereniging kan altijd nog meer actieve leden gebruiken, zeker in dit jubileumjaar. Dus wie overweegt om dit extra feestelijke seizoen ook deel uit te willen maken van deze actieve vereniging, als zwemmer, als vrijwilliger of als sponsor van activiteiten: klik op www.verenigingflevoparkbad.nl en meld je aan als lid. Daar vind je meer details over het doel en de activiteiten van de vereniging. En zeg nou zelf: wie wil er niet regelmatig wat baantjes trekken in één van de mooiste zwembaden van de wereld!