Volgend jaar bestaat Betondorp 100 jaar. Daarom opent op vrijdag 8 september in de Harkstraat het historisch pop-up museum ‘100 jaar Betondorp’. Het museum gaat niet alleen over geschiedenis, maar ook de Betondorpers van nu komen aan het woord. Het museum biedt ruimte voor lezingen, presentaties en samenkomsten. Zo zijn er in samenwerking met het tijdschrift Ons Amsterdam op zaterdag 9 september korte lezingen over de geschiedenis van Betondorp.

Het pop-up museum ‘100 jaar Betondorp’ onderzoekt hoe het karakter van de buurt zich heeft ontwikkeld. Hoe kwamen de Betondorpers de Tweede Wereldoorlog door? Wat is er, een eeuw later, nog over van de idealistische grondslagen waarop Betondorp werd gebouwd? In het museum worden deze vragen beantwoord door de Betondorpers zelf. Ons Amsterdam verzamelde getuigenissen van (oud-)Betondorpers. Tientallen foto’s, dagboeken en opgeschreven herinneringen vormen de kern van de tentoonstelling.

Op zaterdag 9 augustus doet ‘100 jaar Betondorp’ mee aan Open Monumentendag in samenwerking met het historische tijdschrift Ons Amsterdam. Tussen 13.00 en 16.00 uur is er een gratis programma van korte lezingen over de geschiedenis van Betondorp. Ook geeft Maartje van Dijk om 13.30 en om 15.00 uur een rondleiding door de buurt. Hiervoor kun je je aanmelden via [email protected]. Deelname aan deze rondleiding kost 10 euro.

Betondorp is een buurt met een bijzondere geschiedenis. Het is een stukje Amsterdam – volgens sommigen zelfs de laatste echte ‘volkswijk’ van de stad – maar dankzij de enigszins geïsoleerde ligging heeft Betondorp altijd een eigen karakter behouden.

De eerste huizen van Betondorp werden opgeleverd in 1923. Amsterdam kampte met een wooncrisis. Onder leiding van de socialistische wethouder Floor Wibaut (Wie bouwt? Wibaut!) werden razendsnel complete wijken uit de grond gestampt. Betondorp moest een socialistische utopie worden: zonder kerk, zonder kroeg, maar met veel groen en sportverenigingen.

De eerste bewoners waren vooral geschoolde arbeiders, vaak lid van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij. De gedeelde politieke idealen en het verenigingsleven dat daarbij hoorde, maakten van Betondorp een hechte gemeenschap.

Het pop-up museum hun je in ieder geval tot 1 januari 2024 bezoeken in de Harkstraat 13. Het museum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Actuele informatie over de programmering van het museum vind je op madeinbetondorp.amsterdam.