Home Indische Buurt Wandelen langs straten met koloniale namen

Wandelen langs straten met koloniale namen

0

Met een wandelroute, een tentoonstelling en een verdiepende podcast licht Oostcast de onderbelichte verhalen uit achter de koloniale straatnamen van de Indische Buurt. Javastraat, Ambonplein, Sumatraplantsoen, het zijn namen van straten waar vandaag de dag kritischer wordt gekeken.

De eerste straatnamen in de Indische Buurt werden in 1900 gegeven. Indonesië was toen nog bezet door Nederland, dat het grote eilandenrijk de koloniale naam Nederlands-Indië had gegeven. Vandaag de dag wordt er kritischer gekeken naar de naamgeving van straten en instellingen in deze buurt. Zo droeg de Indische Buurt School enkele jaren geleden nog de naam van de beruchte J.P. Coen, de 17e-eeuwse gouverneur-generaal van de VOC. Maar in veel straatnamen zie je nog de topografische naamgeving uit de koloniale tijd terug. Zo was Celebes de koloniale benaming voor het eiland Sulawesi, en heet de hoofdstad van Indonesië nu niet meer Batavia maar Jakarta.

Langs de wandelroute staan tien informatieborden met kunstwerken van Fré Calmes, Gigi van Grevenbroek, Jerrold Saija en Nicky Saliha. Via QR-codes zijn verhalen over de straatnamen te horen zijn. Voor meer verdieping is er een podcast waar de makers in gesprek gaan met buurtbewoners over hoe Oost een buurt kan worden waar iedereen zich thuis en gezien voelt. ‘Oostcast straatnamen Indische Buurt’ is tot en met 11 januari te zien.

Tegelijkertijd met de lancering op 14 september opent in de Oba Javaplein een tentoonstelling met de kunstwerken, die speciaal voor dit project zijn gemaakt. Deze tentoonstelling is vanaf 3 november te zien zijn in buurtcentrum De Meevaart.

Het project sluit aan op het eerder georganiseerde ‘Oostcast koloniaal Oud Oost’ en ‘ Westcast’. ‘Oostcast Straatnamen Indische Buurt’

www.oostcast.nl