Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Aardappelsalade

Koken uit de Krat | Aardappelsalade

0
Recept | Gebakken kabeljauw en royale aardappelsalade met venkel, babyleaf en kappertjesdressing.

De moeder aller aardappelsalades is waarschijnlijk de Russische salade, of Salade Olivier zoals de Russen het noemen. Lucien Olivier was rond 1860 chefkok bij het restaurant van de Hermitage, waar hij deze salade beroemd maakte. Een mix van aardappel, groenten, vlees of ei, augurk en een dressing, waarvan Olivier de receptuur met zijn leven bewaakte.

Wel zeker is dat er immer zelfgemaakte mayonaise aan te pas kwam. Van oudsher werd dit gerecht trouwens geserveerd  tijdens oudejaarsbuffetten, wanneer de sneeuw zich soms tot de raamkozijnen ophoopte. In heel Oost-Europa komt deze salade nog steeds op tafel op 31 december, in alle vormen die je bedenken kunt. In Nederland kennen we de salade ook wel als huzarensalade. Zonder dat duidelijk is wat voor nut deze naamwisseling had.

Doordat je kunt spelen, of smokkelen, met de ingrediënten van de Russische salade, is het een uitstekend gerecht om overgebleven groenten in te verwerken. Niemand die doorheeft dat er restjes worden gegeten.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat