Op 4 februari vond in de Oba Oosterdok de zevende editie van het Amsterdams Buurt Film Festival (ABFF) plaats. Een druk bezocht evenement met vertoning van ruim twintig genomineerde films, afkomstig uit alle stadsdelen. Initiatiefnemer is filmmaker en mediatrainer Kibret Mekonnen.

Tekst en fotografie | Frank Schoevaart

Een breed scala aan onderwerpen kwam voorbij: van gemeenschappelijke moestuinen in Zuidoost tot het jubileum van een harmonie in Noord, van een kunstproject in Molenwijk tot de toegankelijkheid van het Sarphatipark. Portret, fictie, reportage, alle genres.

Prijzen

Aan het eind van de dag maakte de vakjury de beste inzendingen van 2023 bekend. De prijswinnaars ontvingen elk een iconische trofee, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Sjoerd Vocking. Prijzen werden uitgereikt in vier categorieën:

  • Amsterdammer in beeld   Emin Dudu Dudu’s Succes van Salih Turker,
  • Beste fictie   Molenwijk Original van Tunc Topcuoglu,
  • Beste non-fictie   Vete(R)aan van Sassy Smit,
  • Beste ABFF Filmlab  De bekende onbekende van het Marie Heinekenplein van Nanette Kornman.

De uitslag van de ABFF Publieksprijs volgde op 18 februari na een online stemming. Winnaar werd Vete(R)aan van documentairemaker Sassy Smith. De tweede prijs ging naar de documentaire Harmonie van Sanne Couseijn. De derde plaats werd gedeeld door de documentaire De bekende onbekende van het Marie Heinekenplein van Nanette Kornman en het portret Drieluik Paul Daame van Marjan Borsjes.

Foto- en videoverslagen vind jeu hier www.abff.nl.

ABFF 2023 en FilmLab

Het ABFF-filmlab gaat 23 april weer van start met introductiedagen in zeven Oba-vestigingen, verdeeld over alle stadsdelen. Deelnemers krijgen een korte cursus om het filmen met een professionele camera te leren en conceptuitwerking te stimuleren. Het jaar door krijgen ze coaching om hun film te kunnen presenteren op het volgende festival in februari 2024. Beginner met een goed idee of gevorderde, belangstelling? [email protected]

Het ABFF heeft altijd plek voor vrijwilligers. Zij zoeken ook potentiële sponsoren en samenwerkingspartners die het initiatief willen versterken. Meer weten? www.abff.nl