Home Dwars nieuws Column Rick Vermin | De jeugd heeft de toekomst!

Column Rick Vermin | De jeugd heeft de toekomst!

0

Een paar weken terug kreeg ik hoog bezoek op de vrijdagochtend. Een grote groep leerlingen van de 5e Montessorischool in de Watergraafsmeer kwamen op hun sloffen de raadszaal ingestormd.

Dit was het begin van hun (voorlopige) afsluiting van het energieproject van de school. Twintig weken lang hebben ze van Isabella Jansen en Pauline Westendorp les gekregen over energie en besparen. Ook hebben ze een prachtige krant gemaakt over duurzaamheid, de ‘Mission Green’. Die boden ze mij aan en ik heb deze met veel plezier gelezen. In de Raadzaal merkte ik dat de leerlingen echt waanzinnig veel hebben geleerd. Ze hebben met Ardine Nicolaï gesproken over het warmtenet waarvoor nu de buizen worden gelegd in Middenmeer Noord. Met de architect André van Stigt over hoe gebouwen duurzamer kunnen. En ze hebben zelf radiatorfolie geplakt in de school (bespaartip voor u thuis, goedkoop in aanschaf, makkelijk aan te brengen en snel terugverdiend). Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er zonnepanelen op het schoolgebouw komen naar aanleiding van dit project. Ik denk dat het een hele mooie manier is van leren en doen.

De leerlingen kwamen bij ons op bezoek omdat het stadsdeelkantoor al heel lang op een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) is aangesloten. Alex F Kan, een bewoner van Oostpoort, wist dit en wees de school op onze WKO-installatie. Aan een rondleiding en een minicollege over het WKO-systeem werkten wij graag mee. Leuker nog, het bedrijf dat ervoor zorgt dat mijn collega’s en ik er ‘s zomers koel en ’s winters warmpjes bij zitten op het kantoor, ETEC, verzorgden het minicollege en de rondleiding. Twee putten van 120 meter diep in Oostpoort slaan zomers warmte op en in de winter koude en afhankelijk van het weer zorgt het systeem ervoor dat de binnentemperatuur altijd aangenaam is. En dat nagenoeg zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Duurzaam en goedkoop, een echte win-win dus. Het goede nieuws is, er is nog ruimte ‘over’ voor woningen, dus enkele bewoners van Oostpoort zijn aan het kijken of zij mee kunnen doen met dit systeem en zo van het gas af kunnen.

In dezelfde week was er nog meer duurzaam nieuws. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, dat prachtige immense en monumentale gebouw aan het Oosterpark gaat ook van het gas af. Ik mocht het startsein geven voor het boren van hun WKO-installatie. En daarmee is het KIT een mega inspirerend voorbeeld, als zo’n monumentaal en groots gebouw van het gas af kan, kan iedereen het!

En waarom kwamen de leerlingen op hun sloffen vraagt u zich misschien nog af? Naast dat het natuurlijk lekker warm en comfortabel is (dan kan de kachel wellicht nog wat lager) wilden de leerlingen graag laten zien dat verduurzamen ’op je sloffen’ te doen is, makkelijker en fijner dan menigeen denkt. Fijn dat jeugd zo betrokken en positief is, ze hebben de toekomst én verdienen dat deze duurzaam is!