Artis doet mee aan het Amsterdam Dark Festival. Lichtvervuiling is in toenemende mate een grote uitdaging in steden als Amsterdam. Kunstlicht verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Sinds 2019 zet Artis zich actief in om zoveel mogelijk de lichten uit te doen. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent op 23 september de avond en er is dan een wandeling door pikdonker Artis-Park.

Tijdens het Amsterdam Dark Festival is er een weekend lang op verschillende plekken in de stad aandacht voor de schoonheid van de duisternis. In Artis-Park maken bezoekers op 23 september het invallen van de duisternis bewust mee onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra. Zij is initiatiefnemer van het nieuwe festival en zal de avond op poëtische wijze openen door het donker in te luiden.

Daarna kijken bezoekers in het Artis-Planetarium naar lichtvervuiling vanuit de ruimte en wordt het pikdonker waardoor de Melkweg weer in beeld komt. Prof. Dr. Joke Meijer van het Bioclock Consortium vertelt waarom donker zo belangrijk is voor biodiversiteit en ieders gezondheid. Ter afsluiting is er een wandeling door Artis-Park – een van de weinige plekken in de stad waar het licht nog écht uit gaat ’s nachts.

Artis zet zich in voor biodiversiteitsherstel en is in de stad één van de weinige plekken waar ’s nachts het licht nog echt uit gaat. Ook vanuit haar duurzaamheidsambitie past een donkere nacht bij Artis. Het park maakt daarom deel uit van het ‘Bioclock consortium’, een interdisciplinair netwerk van tachtig partners, dat grootschalig onderzoek doet naar de gevolgen voor biodiversiteit en bioritmen door lichtvervuiling. Zo zijn er planten die niet, of afwijkend, groeien bij blootstelling aan te veel licht. Nachtdieren die al zwaar onder druk staan, zoals vuurvliegjes, glimwormen, nachtvlinders en vleermuizen, krijgen geen rust en sterven uit. Vogeltrek, broedgedrag en voortplanting worden verstoord.

Week van het donker: Mag het licht uit?

Op 21 oktober organiseert Artis de start van de Week van het Donker. Samuelle van Deutekom, boswachter van Staatsbosbeheer, vertelt over het belang van het donker voor biodiversiteit. In Artis-Park is er ook die avond een nachtwandeling om het echte donker te ervaren.

Lees ook De schoonheid van de duisternis ervaren op het Amsterdam Dark Festival
Check www.amsterdamdarkfestival.nl

 

© ARTIS, Goos van der Sijde