Home IJburg Fotopersbureau PAPA organiseert fotografeerwandelingen in Oost

Fotopersbureau PAPA organiseert fotografeerwandelingen in Oost

0
PAPA in West. Foto Marije van der Hoeven

Het nomadisch fotopersbureau PAPA van Lino Hellings heeft in het afgelopen decennium projecten opgezet vanuit verschillende wereldsteden als Dhaka, Lagos, São Paulo, Bishkek, Detroit en Ramallah. Sinds 2019 organiseert PAPA ook in Amsterdam fotowandelingen met lokale correspondenten. Na de stadsdelen West, Zuidoost en Zuid gaat PAPA nu van start in Oost. Komende maanden zijn er fotowandelingen op IJburg, in de Indische buurt en de Oosterparkbuurt.

De deelnemers wonen of werken in de betreffende buurt. Tijdens een wandeling fotografeer de dingen waar je oog op valt. Een detail trekt je aandacht, doet er niet toe wat. Vraag je niet af waarom. Verzamel rustig door, later krijgen je foto’s zich als vanzelf aaneen als de kralen in een ketting. Zo ontstaat een verhaal dat je nog niet kent.

De eerste zaterdag is er een korte kennismakingsmeeting. Je maakt die dag
zelfstandig een fotowandeling (foto exploratie) vanuit je eigen huis en in de eigen buurt tussen opstaan en weer gaan slapen in de avond. Gedurende de week daaropvolgend plaatst iedere correspondent twee foto’s per dag, met een titel en een korte beschrijving, op www.papaphotowalks.org. Elke correspondent heeft een eigen account op deze website.

De tweede zaterdag komt de groep bij elkaar om samen de meerstemmige verhalen te maken op basis van al die individuele observaties.  Per groep van maximaal tien deelnemers zijn er twee correspondenten die niet in de buurt wonen. Deze Outside Eyes gaan op dezelfde zaterdag door de buurt met de camera.

Woon je in een van bovengenoemde buurten en wil je meedoen?
Of heb je vragen en/of opmerkingen? Mail [email protected]
Check www.papaplatform.com | www.papaphotowalks.org

PAPA werkt vanuit lokale Oba-vestigingen en het  IISG (Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis) waar alle foto’s van PAPA in Amsterdam als onderdeel van de collectie ‘voor de eeuwigheid’ bewaard worden. Begin 2024 verschijnt de publicatie PAPA in Oost, een full colour en broadsheet losbladig fotoboek dat als krant gelezen en als tentoonstelling opgehangen kan worden. De publicatie wordt verspreid via de Oba. Tentoonstellingen, presentaties en openingen vinden plaats bij de verschillende lokale Oba’s in Oost en in de Oba Oosterdok.