Betaalbaar volkorenbrood voor iedereen. Dat is al sinds 1896 de missie van Volkorenbakkerij Hartog. Eerst in de Jordaan, toen ruim 120 jaar aan de Ruijschstraat en sinds 2019 aan de Wibautstraat. Sinds ruim twee jaar is Corné Deegenaars (31 jaar) mede-eigenaar van dit van oorsprong familiebedrijf, dat dus al meer dan 120 jaar gevestigd is in Oost. ‘Ook mijn compagnon Fred Tiggelman is geen telg van de familie Hartog – Ronnie Hartog was tot 2015 de laatste Hartog in de zaak – maar het voelt nog steeds als familiebedrijf.’

Deze zomer interviewt Fokko Kuik bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s

Zelf komt Corné ook uit een echte bakkersfamilie. Hij groeide op in de buurt van Leiden waar hij ook nu nog steeds woont. Zijn overgrootvader en opa waren ook bakker en zijn vader werkte in de bakkersgrondstoffenhandel, dus op 14-jarige leeftijd wist hij al zeker wat hij wilde worden. Na in verschillende andere bakkerijen gewerkt te hebben kwam hij zeven jaar geleden in dienst van bakkerij Hartog en werd daar al snel teamleider en vervolgens algemeen bedrijfsleider.

‘Ik was in 2022 net mede-eigenaar geworden toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Toen besefte ik meteen dat mijn nieuwe rol meer inhield dan op de goed lopende winkel passen. Ik moest echt gaan ondernemen! De energieprijzen en de prijzen van het graan op de wereldmarkt schoten door het dak. Gelukkig betrokken we ons graan altijd al uit Nederland en hebben we een goede verstandhouding met onze leveranciers. En door goed naar ons interne productieproces te kijken konden we maar liefst 30 procent op ons energieverbruik besparen. Zo konden we vasthouden aan het motto van de familie Hartog, die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog de prijs van het volkorenbrood al betaalbaar hield.’

Anders dan bij veel andere bedrijven, die nogal eens gericht zijn op voortdurend innoveren, is het handelsmerk van bakkerij Hartog om voort te bouwen op succesvolle vaste kwaliteitsproducten die de klanten al tientallen jaren waarderen. Die klanten komen echt niet alleen uit de buurt, maar uit heel Amsterdam en omgeving en sinds er ook een webshop is inmiddels zelfs uit heel Nederland. ‘Ze moeten het wel zelf komen halen’, voegt Corné er aan toe.

De oprichter van bakkerij Hartog destijds was Aagje Dekker uit West-Friesland. Met haar man (die Hartog heette – vandaar de winkelnaam) was ze haar tijd ver vooruit. ‘Ze waren overtuigde veganisten: ze bakte haar brood niet met reuzel zoals de meeste bakkers toen deden, maar uitsluitend met graan, water, gist en zout’. Dat viel al gauw in de smaak bij veel Amsterdammers.

Vasthouden aan een succesformule betekent natuurlijk niet dat er geen enkel nieuw product bij komt. Naast de belegde broodjes en de zelfgemaakte potjes pindakaas van de dochter van Fred, die al 20 jaar te koop zijn, kun je sinds kort ook room-softijs kopen bij Hartog. Dat trekt duidelijk ook een ander publiek naar de winkel. ‘Ik hoor ineens veel meer Engels sprekende klanten en er komt ook jonger publiek op af uit de scholen en HVA-opleidingen in de buurt. Vooral de speculaaswafels met ijs ertussen zijn een attractie.’ Sommige influencers hebben het al ontdekt, maar op Tiktok-rijen zoals in de binnenstad zit Corné niet direct te wachten. ‘Het is een mooie aanvulling op de gewone omzet, die in de zomermaanden, als veel vaste klanten op vakantie zijn, toch altijd een beetje terugvalt.

Elke werkdag, even na middernacht, begint het dagelijkse bakproces met het samenstellen en draaien van het deeg, afkomstig uit de eigen maalderij. In totaal werken er zo’n 25 mensen in de bakkerij, sommigen, zoals Thea, al meer dan 30 jaar. Na zo’n hectische werkdag langs de ook altijd drukke Wibautstraat vindt Cormé het heerlijk om ’s avonds weer terug te gaan naar zijn veel rustiger woonplaats in Zuid-Holland. Of hij ooit ook nog eens in de stad gaat wonen weet hij nog niet. Maar bij Hartog weggaan om ergens anders een eigen bakkerij te beginnen, dat ziet hij niet voor zich. Zoals hij ooit tijdens zijn opleiding specifiek koos voor brood bakken ziet hij zijn toekomst alleen bij Hartog. In die zin past hij volledig in het plaatje dat in de etalage van de winkel te zien is: zijn voorgangers hadden vaak tientallen jaren de leiding over de bakkerij.


Overzicht Ondernemers in Oost