Home Dwars nieuws Bloemenoase bij de dierenambulance

Bloemenoase bij de dierenambulance

0

Zondag 4 september was er open huis in het gebouw en op het terrein van de dierenambulance. Vaste krachten en vrijwilligers lieten zien hoe ze 24 uur per dag klaar staan om gewonde of in nood verkerende dieren bij te staan en dode dieren op te ruimen.

Dick Feenstra

Niet alleen het vele goede werk van de mensen van de dierenambulance kun je op de open dag aanschouwen, maar ook een voor de Watergraafsmeer markant en uniek gebouw. Het is het eerste Amsterdamse bouwwerk dat je ziet als je van de ring of uit Diemen komt, aan het eind van de Middenweg en op de hoek van het Voorlandpad.

Plastische vormgeving

Het is ontworpen door Max van Huut, een antroposofisch architect. Samen met een collega ontwierp hij daarvoor het ING-gebouw aan het Bijlmerplein, het Gasunie-gebouw in Groningen en de DSB-bank in Wognum.

Antroposofische architectuur staat voor plastische vormgeving en maakt gebruik van natuurlijke materialen als baksteen en hout. De vormgeving is milieubewust, wordt aan de natuur ontleend en moet daarin opgaan, waarbij vaak een vijfhoek als bouwvorm wordt toegepast.

In het Grieks betekent ‘antropos’ mens en ‘sophia’ wijsheid. Antroposofie is een spirituele wetenschap, gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner. Hij beschrijft een geestelijke wereld die door innerlijke ontwikkeling toegankelijk wordt.

Tuinvrouw

Als je de open dag bezoekt, vergeet niet langs het gebouw en de entree te lopen. In meer dan driehonderd zalmkleurige bakken heeft Diana Boer, één van de vrijwilligsters bij de dierenambulance, een bloementuin aangelegd die het bekijken waard is. Daar is ze drie jaar geleden aan begonnen.

Veertien jaar geleden werd Diana Boer vrijwilligster en kreeg je haar aan de telefoon als de dierenambulance nodig was. Ondertussen volgde ze de opleiding bijrijder op de dierenambulance en daarna die van chauffeur. Drie jaar geleden vond ze dat de wildgroei of leegte in de bakken voor het gebouw geen gezicht was en de directie ging daarin mee. Zo werd ze de tuinvrouw van de dierenambulance.

‘Wat ik moeilijk vond aan werken op de ambulance was dat je meeleven moet betonen, terwijl je tegelijkertijd zakelijk moet blijven’, zegt Diana Boer, ‘Toen ben ik de verwaarloosde plantenbakken aan gaan pakken en kwam erachter dat ik het liefst alleen werk. Nu weet ik welke plant het wel doet, welke niet, maar ook wat ik goed doe en wat niet. Waar ik aan denk bij het aanschaffen van planten, is dat ze kleur en geur geven en dat er insecten en vogels op afkomen. Het budget is beperkt, maar gelukkig krijg ik planten die niet meer verkocht kunnen worden van bloemenkiosk Mokum, hier op de hoek maar ook buurtbewoners komen met zaden of stekken.’

Soortenrijkdom

Bij de rondleiding van Diana Boer, die aan het begin van het Voorlandpad in bakken, een oase van kleur, geur en soortenrijkdom aanlegt, langs de bakken vertelt ze over elke plant iets bijzonders. En er staan veel bijzondere planten: betonie, grote pimpernel, kaardenbol, gehoornd helmkruid, wondklaver, oranje havikskruid, duizendblad, blaassilene, lampenpoetser, vlasbekje, ijzerhard, dropkruid, salvia, salie, brem, knolspirea en nog veel meer.

‘Als ik bezig ben, heb ik vaak aanspraak en krijg regelmatig waarderende woorden. Toen er iemand in één van de bakken stond te pissen en ze via video bij de centrale dat zagen, werden de luidsprekers op luid gezet: ‘Uw piemel kunt u op internet terugzien. Mooie avond verder…’ Toch word ik hier heel gelukkig van,’ zegt Diana.