Iedereen in de buurt heeft wel een verhaal dat mede-buurtbewoners kan interesseren. Het kan over je hobby gaan, je werk of wat dan ook en je mag het vertellen op je eigen manier. Ondogmatisch, geen pretenties. Met of zonder PowerPoint, met illustraties of zonder.

Jaap Kamerling

Onder het motto Caveau ‘78 organiseren drie bewoners op de Linnaeusparkweg, Robert, Frans en Frits, nu alweer zo’n acht jaar kleine, gezellige bijeenkomsten ten huize van Robert van Andel op Linnaeusparkweg 78 – op donderdagavond, vier tot zes keer per jaar. Robert: ‘Ik wilde mijn kelder eens opknappen, die was veel te vochtig. Naast mijn werkzame bestaan in het verleden als kinderarts op het OLVG, knutselde ik altijd al graag en dat zou nu mooi in mijn kelder kunnen. Ik sprak er een keer over met buurman Frits de Boer, kinderpsychiater bij het AMC. We kwamen op het idee, dat we best wat meer zouden kunnen doen met die kelder. En dan voor de buurt.’ Zo ontstond het idee. Robert verzamelde wat oude stoelen van de straat, Frits had ervaring met PowerPoint en het straatpodium was geboren. Robert wilde het Cave ‘78 noemen, maar Frans van Lier voelde meer voor Caveau ‘78. Hij is journalist en kunstenaar, maakt collages van afgescheurde stukjes van oude affiches.

Verklede kapitein

De drie heren wonen allen een dikke veertig jaar in de straat. Frans is de oudste, 88 jaar, Frits en Robert zijn 78. Frits is zelfs in de straat geboren op het adres waar ik zelf nu alweer 28 jaar woon.

Ik ben in de loop der tijd op zo’n acht bijeenkomsten geweest. De eerste keer in 2015 luisterde ik verbijsterd naar buurman Dick Boesveld. Hij vertelde hoe hij met een zeilbootje de oceaan overstak naar Paramaribo, waar vrouw Jet hem afhaalde. Toen hij de evenaar passeerde kwam de verklede kapitein met naakte tors als de god Jupiter aan boord. Zo’n verhaal geeft weer een nieuwe kijk op je buren. Elke keer als ik thuiskom van zo’n straatevent wordt mijn straat weer wat groter.

Zwarte Citroën

Richard Pakker, inmiddels 92, vertelde bijvoorbeeld over zijn werk als reclametekenaar en stripbeletteraar en over de buurt van vroeger. Hij woont vanaf zijn vijfde op de Linnaeusparkweg en reed ooit met zijn oude klassieke zwarte Citroën naar Parijs en via Moskou naar Vladivostok. Zelf mocht ik een keer iets vertellen over de onderhandelingen met de gemeente over de toekomst van Park Frankendael. Ik deed daar destijds aan mee namens Erfgoedvereniging Heemschut. En Robert vertelde eens iets over zijn grote interesse voor de achtergrond van straatnamen, vooral in Oost. Dat kreeg een follow up in de vorm van een vaste rubriek over staatnamen in buurtkrant Dwars gevolgd door een straatnamen-special. Daarin interviewde Frans bewoners waaruit weer een nieuwe Caveau-spreekster voortkwam.

Kleinschalig

Op een Caveau ’78 treffen komen ongeveer 25 mensen. De vaste kern bestaat uit zo’n 50 buurtbewoners, het blijft kleinschalig. De toegang is gratis; Frans, Frits en Robert doneren zelf elke keer 15 euro voor wijn en hapjes na afloop van het praatje. Want het gaat natuurlijk vooral om gezelligheid en met een glaasje erbij leer je je buren nog beter kennen.