Home Dwars nieuws Column | Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: Paars en Vrij

Column | Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: Paars en Vrij

0

Deze week, op 9 december is het weer paarse vrijdag. De dag waar veel leerlingen, studenten en docenten op scholen paarse kleding dragen in kader van de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Door middel van paarse kleding wordt met name aan de LHBTIQ-medeleerlingen het signaal afgegeven dat iedereen zich vrij en veilig mag voelen.

Als bestuurder ben ik verantwoordelijk voor diversiteit en inclusie en mijn eerste maanden in Oost waren bijzonder. Zo was er voor het eerst na twee jaar corona weer een Pride Oost op het Javaplein. Een geweldig geslaagd festijn met onder ander de TransPrideWalk vanaf het Oosterpark, vele optredens, kraampjes met eten uit de buurt, maar vooral veel gezelligheid. De organisatie van Alle Kleuren Oost verdient een geweldig compliment.

In oktober openden we het diversiteitskunstwerk in de spoortunnel tussen Javastraat en de Eerste van Swindenstraat. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte een indrukwekkend tegeltableau aan beide zijden van deze tot voor kort gure en lelijke tunnel. De buurten en haar bewoners waren zijn inspiratie. Als je het werk bekijkt, herken je niet alleen typische plekken uit Oost, maar diversiteit in alle facetten die ons als bewoners kenmerkt. Een kunstwerk niet enkel voor de regenbooggemeenschap, zoals regenboogzebrapaden of bankjes in andere stadsdelen dat zijn, maar een kunstwerk van en voor iedereen. Samen zijn wij Oost is dan ook terecht de titel van dit kunstwerk.

Tot slot was er in november voor scholieren van onder andere het IJburgcollege de voorstelling FokjeHokje. In deze voorstelling werden op indrukwekkende wijze de verschillen en de overeenkomsten tussen diverse groepen die ogenschijnlijk niets met elkaar hebben duidelijk gemaakt.

Wat al deze gebeurtenissen gemeenschappelijk hebben, is dat ze laten zien dat diversiteit en inclusie niet enkel over sommigen, maar over ons allemaal gaan. Iedereen heeft recht om zich vrij en veilig te voelen op onze straten en pleinen. Zowel de ‘regenboog community’ als de jonge moslima die wel of juist niet een hoofddoek wil dragen of de joodse man die zichtbaar een davidsster of keppeltje wil dragen. Dat recht om je vrij en veilig te voelen, komt ook met een plicht. De plicht om ook de ander, die in eerste oogopslag zo anders is of lijkt, ook die veiligheid en vrijheid te gunnen. En ook de plicht om naast en achter die ander te gaan staan. Om niet enkel positief, maar tegelijk ook niet naïef te zijn, want er zijn natuurlijk nog veel te veel incidenten. Soms zichtbaar, maar vaak ook onderhuids waardoor de vrijheid en veiligheid om te zijn zoals je bent, te houden van wie je wilt of je te uiten zoals je je voelt niet vanzelfsprekend is. Samenleven is een werkwoord, dus we moeten hieraan blijven werken.

Paarse vrijdag is wat mij betreft dus niet enkel ter support van de LHBTIQ-scholieren, maar voor mij in Oost een dag ter support van iedereen ongeacht kleur, afkomst, religie, geaardheid of gender. Ik hoop dat u mee doet op 9 december en paars gekleed gaat zodat we samen kunnen staan voor Oost, paars en vrij.