Home IJopener De buurt koopt het buurthuis

De buurt koopt het buurthuis

0

Uniek in het Oostelijk Havengebied: de voorgenomen aankoop van het pand van buurtruimte de Eester door de buurt zelf. Er is heel veel geld voor nodig, maar de kans is groot dat het gaat lukken. Zelfbeheer lijkt de beste garantie om de continuïteit van de Eester veilig te stellen.

Corry Zoll | Foto Björn Martens

Met het plan van woonstichting Lieven de Key om het pand van de Eester aan de C. Van Eesterenlaan in de verkoop te zetten, werd duidelijk dat er actie ondernomen moest worden. Actie om te voorkomen dat het pand in handen zou vallen van een niet betrokken investeerder. In dat geval is je positie als huurder namelijk erg kwetsbaar, zolang de vastgoedmarkt zo explosief is. Jos van der Lans, bestuurder van de Eester, zei in Het Parool: ‘We halen het eigenlijk van de markt, voor eeuwig. Weg van de beleggers die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor het op hol slaan van de woningmarkt.’

De campagne ‘Verrijk de buurt, investeer in de Eester’ moet buurtbewoners enthousiast maken om Eester-obligaties te kopen. Met de opbrengst wil de buurtcoöperatie de ruimte van de woonstichting kopen. Voor maar liefst 450.000 euro. Het is een ambitieus plan. Voor het eind van het jaar moet de aankoop een feit zijn, zodat de buurtcoöperatie meteen daarna als nieuwe eigenaar van het pand spijkers met koppen kan slaan.

Obligaties

Een jaar lang nauwgezette voorbereiding heeft geleerd dat aankoop door bewoners een meer dan reële mogelijkheid is. Voor een deel van de benodigde 450.000 euro kan een voordelige lening afgesloten worden bij een vermogensfonds en er is zicht op giften en sponsorgelden. Maar het grootste deel van het geld zal bijeengebracht moeten worden door van buurtbewoners te lenen via obligaties van 250 euro. Deze obligaties leveren een jaarlijkse rente op van 1,5 en 2 procent (looptijd 5 of 10 jaar).

Het grote aantal positieve reacties op een in de buurt uitgezette enquête over de bereidheid om Eester-obligaties aan te schaffen, geeft goede hoop op het binnenhalen van genoeg geld. Driekwart van de vierhonderd mensen die de enquête hebben ingevuld reageerde positief en enthousiast.

In de lente-editie van de Eesterkrant verwoorden verschillende buurtbewoners hun steun aan het plan. Zo zegt voormalig stadsdeelwethouder Nevin Özütok: ‘Wat een goed plan. Ik denk dat het eigenaarschap van de buurt heel belangrijk is.’ Een ander zegt: ‘Ik heb hier mijn wortels gevonden. En geleerd hoe ik deel kan uitmaken van een land. Dit is de plek waar ik mij verbonden ben gaan voelen met mijn omgeving.’ Nog een reactie: ‘Ik denk dat er meer mensen in de buurt zijn zoals ik, met een drukke baan, weinig tijd, maar die het wel belangrijk vinden dat de Eester er is en wat ze allemaal doet voor de buurt.’

Kloppend buurthart

Deze reacties onderstrepen nog eens dat de Eester de afgelopen zes jaar uitgegroeid is tot het kloppend hart van het Oostelijk Havengebied, een kraamkamer voor buurtinitiatieven. Een unieke, laagdrempelige plek waar veel buurtbewoners gebruik van maken. De aankoop moet garanderen dat de Eester behouden blijft voor de buurt. Zelfbeheer is de beste garantie om de continuïteit veilig te stellen en om samen met bewoners verder te kunnen bouwen aan een sociale, veilige en duurzame buurt.

Deze manier van toe-eigenen van maatschappelijk vastgoed door buurtbewoners is bijzonder voor Nederland, maar niet uniek. In de Cabralstraat in Amsterdam-West is tien jaar geleden in een oude school al buurtproject MidWest gerealiseerd, dat door buurtbewoners wordt beheerd. Bij het Wijkpaleis in Rotterdam (www.wijkpaleis.nl) is, eveneens via een obligatiecampagne, maar liefst 684.500 euro opgehaald. Als dit in Rotterdam kan, is het in Amsterdam ook mogelijk, zo meent men in het Oostelijk Havengebied.

De start van de campagne was in ieder geval spectaculair. Op zondag 1 mei, op de Dag van de Aankoop, marcheerden bewoners van het Oostelijk Havengebied door hun buurt, muzikaal begeleid door de ACCUfanfare. Op een van de ramen van de Eester is de stand van de verkoop van obligaties te volgen. Het streefbedrag op het raam is 254.000 euro. Anderhalve week na de aftrap kon al een bedrag van 100.000 euro worden opgetekend. Het Parool en AT5 hebben aandacht besteed aan de aankoopplannen. Ook oost-online volgt de campagne.

Meer informatie Buurtcoöperatie de Eester, C. van Eesterenlaan 266
www.buurtcooperatieohg.nl | [email protected]