Woensdag 6 september werd het bomenpark van onze gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster bekroond met een plaquette en oorkonde van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) als de groenste begraafplaats van het land.

Dick Feenstra

NDV brengt mensen met elkaar in contact die geïnteresseerd zijn in bomen of er beroepshalve mee bezig zijn. De vereniging verzorgt de publicaties Arbor Vitae en Dendroflora en voor leden en niet-leden organiseert ze excursies.

De ‘Oude’ Ooster

De oorspronkelijke Oosterbegraafplaats werd op 1 januari 1866 geopend, net buiten de Muiderpoort en de stadsmuur. In nog geen achtentwintig jaar werden er 108.061 personen begraven. De Ooster werd op 1 mei 1894 gesloten. In 1910 werden de graven ontruimd op het terrein waar sinds 1926 het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen staat. Niet ver daarnaast werden een HBS en het Laboratorium voor Gezondheidsleer gebouwd, het Anatomisch Laboratorium, wat gebruik kon maken van de aanwezige skeletten voor onderzoek. Het laatste deel van de begraafplaats werd in 1956 ontruimd. Een deel ervan is opgegaan in het Oosterpark.

Schilderen met bomen

Op 1 mei 1894 werd ‘De Nieuwe Oosterbegraafplaats’, geopend. Na de bouw van het crematorium honderd jaar later kreeg het de naam, ‘De Nieuwe Ooster’. Na meerdere uitbreidingen werd het een 33 hectare groot gedenkpark en een prachtig en stil wandelpark waar ook uilen en vleermuizen hun leefgebied hebben. Er groeien zo’n 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over meer dan 1000 soorten.

De begraafplaats werd in 1889 ontworpen door landschapsarchitect Leonard Anthony Springer. Het gedenkpark werd in 1894 aangelegd in Engelse landschapsstijl met kenmerkende kronkelige paden en een groot aantal boomsoorten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Springer schilderde met de kleuren en vormen van bomen en beoogde dat graf- en parkbezoekers de schoonheid en troost van de bomen op de begraafplaats zouden ervaren. Met name vak 71, de kraamkamer van het arboretum, is voor bomenliefhebbers een bezoekje waard.

Plaquette met oorkonde

Gedenkpark De Nieuwe Ooster is het vierde park en de eerste begraafplaats in Nederland die een plaquette met oorkonde kreeg vanwege de bijzondere collectie aan bomen en activiteiten die het park toegankelijk maken voor publiek. De plaquette kreeg een plekje naast het beeld van Leonard Anthony Springer, die ook medeoprichter van de NDV is.

De plaquette is ook een beloning voor alle vrijwilligers van Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster en de gemeentelijke bomenman, Johan Mullenders. Zij plaatsen naambordjes bij bomen, verzorgen rondleidingen (de eerstvolgende is op 5 november om 13 uur), geven cursussen, organiseren klussendagen en houden de informatie op hun website actueel. Veel bomen hebben nog geen bordje. Via www.denieuweoosterbomenpark.nl kun je regelen dat op een boom een naambordje geplaatst wordt met daarop de gegevens van de boom, zoals de wetenschappelijke naam, de Nederlandse naam en voor zover bekend het land of de streek van herkomst. Op dit bordje kan verder een naam of tekst vermeld worden om iemand te gedenken.