Home Dwars nieuws De Krat: sweet dumpling en palmkoolchips

De Krat: sweet dumpling en palmkoolchips

0

De eerste duurzame maaltijdbox in Nederland is De Krat. Het idealistische bedrijf levert al jaren door heel Nederland, maar nog steeds halen 100 klanten zelf hun kratjes af bij de proefkeuken op de hoek van de Johann Keplerstraat en de Copernicusstraat.

 Anneke Hesp | Foto Anthony Stone

Ik zie op tegen de uitnodiging om proef te komen eten op de culinaire hoek van de Copernicusstraat. Misschien krijg ik wel spruitjes en daar walg ik van.

Gelukkig geen spruitje te zien. Wel geroosterde bloemkool, kerrie dumplings, palmkool chips, broccoli. De tomaten en aubergines komen van een zorgkwekerij in Osdorp. En de kalfsragout is van slager Jan van Waterlants Weelde.

Landschapsbeheer Waterland
Directeur Tessa Venker legt uit: ‘Voordat initiatiefnemer Eefje Brugman begon met dit bedrijf was ze in de leer bij Jamie Oliver. Hij nam haar mee naar boeren en tuinders die met liefde hun vak uitoefenden. Samen voelden en roken en proefden ze de producten. Dat is de basis van goed eten. Eefje vond dezelfde kwaliteit onder andere bij slager Jan. ‘We hebben geluk met Jan.’

De slager uit Oosthuizen heeft dertig jaar geleden  al bedacht dat hij goed vlees wil produceren dat geen smaakversterkers nodig heeft. Het Waterland bij Oosthuizen loopt vooruit in de productie daarvan, omdat daar het eerste goed landschapsbeheer is ingevoerd. Jan heeft ook lang geleden al bedacht dat een hamburger niet 150 gram hoeft te wegen, 100 gram is genoeg, beter voor het milieu.

Betaalbare kookcursus
Er zijn ook vegetarische kratten en het kookteam ontwikkelt regelmatige lekkere veganistische recepten voor haar klanten. Er staat nu yoghurtsaus op tafel. Die kan simpel weggelaten worden.

We eten met aandacht. Een van ons vindt de kalfsragout iets te zout. Venker: ‘Zoiets luistert nauw. We proberen graag wat uit. Kun je bijvoorbeeld munt gebruiken als alternatief voor peterselie? Daarom zien sommige klanten ons ook eigenlijk als een betaalbare kookcursus.’

.

Bij de Krat levert men ook duurzame recepten. Niet alleen omdat de groenten altijd in het seizoen zijn, maar ook omdat er handig wordt omgegaan met de groenten. De ene dag is spitskool dan bijvoorbeeld voor driekwart te gebruiken, de andere dag de rest. Het schrijven gebeurt met zorg. Inger Boxsem van het kookteam: ‘Mannen hebben vaak wat explicietere instructies nodig. Zo kan 1 el gesnipperde ui in een saladedressing bij onzorgvuldig lezen zomaar een hele gesnipperde ui worden – dat is niet lekker. Dus dan zetten we een uitroepteken in het recept.’

Gesneden paprika
De medewerkers in het hart van de organisatie zijn allemaal vrouw en thuis koken ze zelf ook uit de Krat. Inger Boxsem: ‘Dat betekent dat je een aardig beeld krijgt van wat er in zo’n Krat zou moeten. Als je weet dat jouw man, of jouw kinderen dit nooit zouden eten, dan meld je dat en dan zoeken we wat anders uit.’

Bij de recepten zijn vaak extra tips. Bijvoorbeeld om je kinderen vast wat gesneden paprika voor te zetten en zo de 30 minuten tot drie kwartier te overbruggen voor het eten op tafel staat.

Bij de bibliotheek
Eefje Brugman liep destijds uit voor de troepen van Hello Fresh en Deliveroo. Ze bedacht de brug tussen de oude abonnementen van de biologische winkel en de moderne gemakskrat. Wekelijks, tweewekelijks of af en toe eens een kratje met mooie ingredienten en bijpassende recepten.

Ze was nauw betrokken bij de Nederlandse versie van Jamie Oliver’s initiatief Fifteen waar kansarme jongeren werden opgeleid om met eten te gaan werken. Zo kregen we in ons land 250 koks en restaurantmedewerkers erbij.

Brugman begon met haar kratten in 2010 en nu, negen jaar later, leeft zij niet meer, maar De Krat groeit gestaag. In Amsterdam zijn nu vijf afhaalpunten, waaronder de openbare bibliotheken in de Spaarndammerbuurt en bij het Olympiaplein. De pakketten worden ook aan huis gebracht door Post NL Food.

Check www.dekrat.nl