Home Duurzaam De terugverdientijd van een zonproject

De terugverdientijd van een zonproject

0

Hoera! Sinds deze zomer ben ik energieproducent, eindelijk! We hebben namelijk zonnepanelen op ons dak. Ik kijk dagelijks op mijn app om te zien hoe zonnig het is en hoeveel kilowattuur ze hebben geleverd. Het heeft wel even geduurd voordat ze er lagen, maar de aanhouder wint. Hieronder mijn relaas.

Peter Hoogendijk | Foto’s Anthony Stone | Dwars

Meteen even het goede nieuws: wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck heeft het jaar 2020 uitgeroepen tot Het Jaar van de Zon. Binnen het klimaatbeleid van de gemeente wordt het zonnepaneel het speerpunt. Slim, denk ik. Zoveel mogelijk Amsterdamse daken vol met deze elektriciteitsfabriekjes. Voor niets gaat de zon op, dus waarom niet oogsten?

Gratis stroom
Grappig dat het vaak over de terugverdientijd van zonnepanelen gaat, waar dan afkeurend aan wordt toegevoegd dat die kan oplopen tot weet ik veel hoeveel jaar. Zeven of acht. In deze gesprekken ziet men over het hoofd dat er überhaupt sprake is van zoiets als een terugverdientijd. Wat zou bijvoorbeeld de terugverdientijd zijn van een aardgasketel? Precies. Een cv-ketel heeft geen terugverdientijd. Een ketel verbrandt aardgas om warm water te maken en na ongeveer 15 of 20 jaar moet je een nieuwe kopen. Die kost ongeveer €2.300 inclusief installatie. Dan gaat ie gas verbranden dat ongeveer 65 cent per kuub kost. Een gemiddeld gezin heeft ongeveer 1.500 kuub gas per jaar nodig, een kleine € 1.000 per jaar. Plus de afschrijving van de ketel van zo’n € 120 per jaar.

Zeker, je moet investeren, maar zodra een zonnepaneel is geïnstalleerd, gaat je elektriciteitsrekening naar beneden. Op een bepaald moment hebben de panelen zichzelf terugbetaald. Laat het zeven of acht jaar zijn. Ze hebben zoveel gratis elektriciteit geleverd, dat de investering is afgelost. De grap is natuurlijk dat de zonnepanelen dan niet stoppen, die gaan gewoon door met de levering van gratis stroom. Dat heeft een cv-ketel niet in zich, die heeft een andere bedrijfsfilosofie. Vraag maar aan Shell, Nuon en al die andere fossiele bedrijven die willen dat wij gas verbranden.

Boswandeling
Natuurlijk, er komt veel kijken bij die zonnepanelen. Technische en financiele zaken waar je geen verstand van hebt. Ronddwalen op internet werkt averechts, want alles is daar eindeloos, het antwoord op een vraag levert meer vragen op en die wijkende horizon leidt tot uitstelgedrag. Ik vergelijk het maar met een donker bos, je kunt proberen zelf je weg te vinden, maar de kans dat je verdwaalt is groot. Dan maar een goede boswachter zoeken die je de weg wijst naar de open plek. Er zijn best veel boswachters die hun diensten aanbieden, prima, de truc is dat je er een vindt die je vertrouwt. Dan wordt zo’n onzeker avontuur gewoon een aangename wandeling. Een mooie boswandeling, precies!

Nut en noodzaak
Wij hebben een plat dak, het is van onze VvE. Met slechts twee leden is het de kleinst mogelijke VvE, ons gezin en onze bovenburen. Zij hebben een deel ingericht als dakterras, het andere deel heeft lange tijd ‘braak’ gelegen. In de afgelopen drie, vier jaar heb ik het thema ‘zon’ vaak aangekaart, twee jaar geleden heb ik een prima offerte laten maken door mijn ‘boswachter’, super goeie gast met een zonnige missie.

Wat ik opmerkelijk vond, was dat onze bovenbuurman lange tijd de boot afhield, terwijl hij in de financiële sector werkt en dus zou moeten inzien hoe dat zit met investeringen en rendementen, nog afgezien van de duurzame kant van de zaak. Veel mensen zijn gewoon niet met dit onderwerp bezig. Dat kan. Lastig puntje voor mij, maar ik liet het onderwerp gewoon op de agenda staan. Ik weet niet waar hun weerstand werkelijk zat, maar ik hoorde vooral twijfel over nut en noodzaak, dingetjes op internet en inderdaad, daar was ie, de lange terugverdientijd. Au. Hoe houd je die boze kleuter in jezelf, die roepend en stampvoetend zijn gelijk eist, stil en verborgen binnenin de rationele volwassen man die je óók bent en die polderend met zijn medemens lauwe compromissen punnikt? Soms gewoon moeilijk.

Elk paneel telt
Maar het is gelukt dankzij mijn vrouw, die aanvankelijk ook wat schaduwkanten zag, maar die, zodra zij om was, een mooi argument had bedacht, namelijk dat wij hoe dan ook panelen zouden leggen en dat wij dan zelfs meer panelen konden leggen. Toen was het goed. Poeh hé! Nu liggen er 14 panelen, voor ieder gezin zeven (en niet twaalf stuks voor ons alleen). Eigenlijk ben ik gewoon trots op het resultaat. Ik ben nu energieproducent en we hebben onze bovenburen, die echt in een andere fase in hun leven zitten dan wij, op een aardige en positieve manier meegenomen in de verduurzaming van ons VvE-tje.

Het duurde even, maar elk paneel telt, zeg ik maar. Na een paar jaar lobbyen kan ik melden dat de psychologische terugverdientijd al ruimschoots gehaald is. Gewoon volhouden, de beloning is groot en 2020 zal voor veel mensen kansen bieden. Kom maar op met dat Jaar van de Zon!

Ook zonnepanelen? Kijk op 02025.nl of  mail naar [email protected] Ik ben geen installateur en ook geen ‘boswachter’, maar help je graag op weg.