Home Dwars nieuws Een andere manier van consumeren

Een andere manier van consumeren

0

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels en -bedrijfjes. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten en diensten die ze aanbieden. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: het ecovriendelijke warenhuis Het Faire Oosten.

Wim Crezee

Vaak weten we als consument niet hoe een product gemaakt wordt, door wie en met welke grondstoffen. Misschien willen we het niet weten. Maar bij Het Faire Oosten is daar geen ontkomen aan.

Verre streken

Bij veel producten staat er een klein bordje wie de maker is en hoe het gemaakt is. Dat leidt tot verrassende ontdekkingen. Zo zien we onderaan een stellingkast een paar flesjes ‘Bammetjesbier’. Op het etiket: ‘Dit biertje is gemaakt van gered brood. En dat is broodnodig, want brood is een van de meest verspilde producten.’ De maker zit even verderop, een brouwerij in De Czaar Peterstraat.

Een paar schappen verder stuiten we op Amsterdamse honing, geleverd door hobby-imkers uit de buurt. Vanzelfsprekend is de honing onbewerkt.

Wil je een schonere huid die ook nog ‘beter in balans’ is? De smeersels van het Nederlandse merk Witlof zorgen voor een ‘huiddetox’, lezen we. Op het informatiebordje ernaast staat een hele waslijst van ingrediënten van huidverzorgingsproducten die je voortaan beter kunt mijden.

Veel producten komen uit verre streken – de naam van de winkel wijst daar al een beetje op. Zoals de prachtige theelichthouder in de vorm van een lotus, gemaakt van transparante schelpen die in ruime hoeveelheden op de stranden van de Filipijnen liggen.

Bevlogen ondernemer

Het zijn maar een paar voorbeelden van de vele producten die we in de winkel aantreffen. ‘Het is een echt warenhuis ’, zegt de trotse eigenaar Magali Heuberger. Ze startte de winkel in 2014 in Oostpoort, aan het plein waar ook het Stadsdeelkantoor zit. Ze is een bevlogen ondernemer. ‘Onze missie is om bij te dragen aan een andere manier van consumeren. We kopen alleen producten in die geproduceerd zijn met respect voor het milieu en voor de mensen die ze maken. We letten op materiaalgebruik, werkomstandigheden en de manier van transport, dus alle schakels van de keten.’ Op de site van de winkel staat een lijst van merken die voldoen aan de vereisten.

Het lijkt een bijna ondoenlijke klus om de fairtrade principes van al die duizenden artikelen na te gaan. Gelukkig hoeven Magali en haar collega’s dat niet allemaal zelf te doen. ‘Ik kan niet persoonlijk naar alle fabrieken over de hele wereld om te zien of ze dag-in-dag-uit daadwerkelijk biologische katoen gebruiken voor hun kledinglijn. Ik ga uit van de intenties van een merk of maker. Dat is een kwestie van vertrouwen. Ik stel wel de zogenaamd ‘moeilijke vragen’ aan een producent om te weten te komen of die intenties worden waargemaakt.’

Bovendien werkt Magali samen met een onafhankelijke organisatie (COSH! genaamd) die de duurzaamheid van merken en leveranciers analyseert. ‘Daar ben ik heel blij mee, want deze organisatie is zeer zorgvuldig en bovenal scherp en kritisch. Dat is ook nodig: tegenwoordig zijn sommige duurzaamheidskeurmerken ook gewoon te koop.’

Geen modegril

Aandacht voor duurzaamheid is niet zomaar een modegril die weer voorbij gaat – daar is Magali van overtuigd. ‘Een groot deel van de kledingindustrie werkt met niet-biologisch katoen. Daarbij komen veel kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen aan te pas. Ga eens na wat dat doet voor de werknemers in de kledingfabrieken. Als consument kun je echt het verschil maken door te kiezen voor eerlijke en zo schoon mogelijke handel. Ik durf wel te zeggen dat je bij ons het grootste aanbod van eerlijke mode aantreft van heel Nederland.’

Als je een mooi, origineel cadeau zoekt, ben je bij Het Faire Oosten aan het goede adres. Geen massaproducten, geen goedkope rommel uit China, alles met liefde opgesteld. Even snuffelen en je doet weer een verrassende ontdekking.

Het Faire Oosten, Waldenlaan 208