Home Dwars nieuws Een tas vol woorden: Kinderen schrijven met ouderen in het Flevohuis

Een tas vol woorden: Kinderen schrijven met ouderen in het Flevohuis

0

Ben je helemaal mesjogge!? Yolo! Wie weet wat een platvink is, of een autoped? Kinderen maken er in de klas wel eens een janboel van, maar weten ze wat dat woord  betekent? En wat is konkelefoezen en achenebbisj?

Wendeline Thole | Foto’s Rode Loper op school

Taal vernieuwt zich voortdurend. Woorden verdwijnen en nieuwe woorden komen erbij. In een taalkunstproject van De Rode Loper op School wisselen kinderen van de Indische Buurtschool en ouderen uit het Flevohuis woorden met elkaar uit. Taalplezier voor jong en oud! De Indische Buurtschool is een zogeheten Familieschool en stimuleert activiteiten waarbij kinderen leren in en van hun directe omgeving. Uitwisseling met ouderen uit de buurt past in hun visie.

Hebt u een oud woord voor mij?

In drie kunstlessen werkten de kinderen van groepen 7/8 met kunstdocent Suzy van Schaik aan ‘Een tas vol vergeten woorden’. Om woorden van vroeger op te sporen schreven ze een brief aan de bewoners van het Flevohuis. Het is spannend om een brief te schrijven aan een onbekend iemand in jouw buurt. Ze versierden de enveloppen met tekeningen en toen ging de post op de bus.

De ouderen van het Flevohuis lazen de brieven onder begeleiding van de activiteitencommissie van het Flevohuis, die onder andere bestaat uit kunstenaars. Zij vonden het bijzonder om zomaar een brief van een kind te krijgen. ‘Wie zijn die kinderen, en kunnen ze niet langskomen?’ dachten ze. De ouderen schreven typische woorden van vroeger terug aan de kinderen. Het werkte heel stimulerend om zo betrokken te worden bij de buurt.

Woordbeelden op een tas

Post terug van het Flevohuis! Verwachtingsvol maakten de kinderen de brieven open. Zoveel onbekende woorden met grappige betekenissen. Ze vergeleken de vergeten woorden met hun eigen woorden en ze kozen een oud woord en een woord van nu uit. Die woorden werden verbeeld met typografie in een woordbeeld. Zo leerden ze over handlettering en grafische vormgeving.

De uitverkoren woorden werden vereeuwigd op een hippe, stoffen tas. Eén tas met alle woorden erop ging naar het Flevohuis. Voor de ouderen, zodat zij ook osso kunnen zeggen of dagga of fakka. Cool toch?!

Volgend schooljaar voeren we dit project weer uit op scholen. Werkt u met ouderen en bent u geïnteresseerd in samenwerking met ons? Dan horen we graag van u [email protected]