Begin vorig jaar waren er al sporen van bevers gevonden in het gebied tussen Amsterdam en Diemen. Nu is de eerste bever door stadsecologen gefotografeerd in de buurt van natuurgebied de Diemer Vijfhoek.

Bij AT5 vertelde stadsecoloog Geert Timmermans dat er in de Diemer Vijfhoek als knaagsporen waren gevonden op bomen en graafsporen bij de oever. Met wildcamera’s die reageren op warmte en beweging is een bever nu op beeld vastgelegd. Timmermans vermoedt dat er over vijf à tien jaar meer actieve bevers aan de oostkant van de stad zijn. Bijvoorbeeld op IJburg. Het is volgens hem gewoon een kwestie van tijd.

Afgelopen zomer werd er al een bever gezien tussen het Maxisterrein en Muiden. Ook op het IJburgse Strandeiland zijn er ottersporen waargenomen. Timmermans vermoedt dat de bevers uit Flevoland zijn komen overzwemmen.

De bever is met een engte van 70-100 cm het grootste knaagdier van Europa. Bevers waren in 1826 in Nederland uitgestorven. Vanaf 1988 zijn het Wereld Natuur Fonds, terreinbeherende organisaties en overheden begonnen met het uitzetten van bevers en inmiddels is het weer een vrij algemene soort.