Aan de Valentijnkade bij natuurspeeltuin Jeugdland wordt gewerkt aan de aanleg van een eerste voedselbos in Oost. Het vijfhonderd vierkante meter terrein ligt aan het Nieuwe Diep. In zo’n bos worden fruit- en notenbomen gepland, struiken en vaste planten die eetbare vruchten, wortels, bladeren, bloemen, stengels of wortels leveren.
Dick Feenstra
In de prehistorie hielden mensen zich ook al bezig met het aanleggen van voedselbossen, door te zaaien, te planten en ongewenste vegetatie te wieden of te rooien. In Zuid-Amerika en andere werelddelen is het een productief ecosysteem, duurzaam en onderhoudsarm, dat mensen van eten voorziet.
Een volgroeid voedselbos heeft een aantal kenmerken. De kruinlaag wordt gevormd door hoge bomen. Daaronder groeien drie lagen met lagere bomen, struiken, planten en bodembedekkers waardoor een rijk bosbodemleven ontstaat. Het eerste voedselbos van Nederland is vanaf 1991 in Limburg aangelegd.
Glas heffen
Donderdag 19 januari is op Jeugdland het voedselbos van Oost feestelijk in gebruik genomen. Leerlingen van basisschool Thula en Carolien de Heer, onze stadsdeelvoorzitter, hebben drie flinke haagbeuken in de grond gezet die voor schaduw en luwte moeten gaan zorgen. Voorafgaand werd met zijn allen een glas limonade geheven op het welslagen van dit project.
Meinke Noordam, directeur van Jeugdland, belooft in haar toespraak de leerlingen van groep vier en vijf van de vrije basisschool Thula: ‘Dat we samen goed gaan zorgen voor het voedselbos en spelenderwijs vast veel zullen beleven, leren en ervan smullen, natuurlijk.’
In het bos staan al een aantal fruitbomen: appel, peer en een hazelaar voor zijn noten: ‘Jullie kennen die vast wel als je van Nutella houdt’, legt Meike uit. Door leerlingen van twee andere basisscholen zijn er verschillende kruiden en andere eetbare planten geplant, en struiken, zoals gele cornouille en bosbes geplant voor hun vruchten.
Raketlancering
‘Als jullie over vijftien jaar hier terugkomen, zijn jullie net zo oud als ik nu en zijn de jonge boompjes die we straks gaan planten even hoog als die boom daar staat,’ vertelt een medewerker van Jeugdland die op fabuleuze manier de kinderen weet te boeien. Alle koppies gaan richting de vijftien meter hoge els die hij aanwijst.
De onthulling van het gedenkbord heeft dan al plaats gevonden. Dat gebeurde met raketten, die door waterkracht worden voortgestuwd. Die kracht wordt opgebouwd door lucht in een cilinder te pompen, wat jongens uit de vijfde groep deden, maar geen enkele meid. De eerste raket werd een blindganger. De tweede lancering was spectaculair. Meinke Noordam kreeg bij de onthulling van het herinneringsbord de raket met een straal water over zich heen.
Consequenties
Waar komt ons eten vandaan en hoe kun je voor jezelf zorgen door te zaaien en te planten, dat is wat kinderen hier kunnen leren. Begrip van eetgedrag en de consequenties van onze leefstijl, zijn andere leerdoelen van dit project.
Zou elk Amsterdams kind niet in een tuin moeten kunnen werken om te leren dat de aarde ons eten levert? En in elke wijk een voedselbos, bespaart op onze steeds duurder wordende boodschappen en je kunt met buurtgenoten tuinieren.