Home IJburg Eind 2025 rijdt de IJburgtram door tot Strandeiland

Eind 2025 rijdt de IJburgtram door tot Strandeiland

0

Centrumeiland en Strandeiland zijn nieuwe wijken op IJburg waar de komende jaren zo’n 10.000 woningen worden gebouwd. En dat betekent dat de bereikbaarheid naar deze nieuwe stedelijke gebieden op orde moet zijn. Tramlijn 26 naar IJburg wordt daarom verlengd. Deze week starten de werkzaamheden.

Amsterdam heeft een volledig mobiliteitsplan opgesteld voor auto-, fiets-, ov- en deelverkeer naar en van IJburg en het Zeeburgereiland. Het verlengen van de tramlijn 26 is een van de maatregelen uit het plan. Tramlijn 26 loopt nu van Amsterdam Centraal tot het begin van de Pampuslaan bij het Theo van Goghpark. Vanaf december 2025 rijdt de tram door tot het Strandeiland voorbij Strand IJburg. Bewoners kunnen dan binnen 25 minuten vanaf Strandeiland bij het Amsterdam Centraal zijn. Weer later, vanaf 2035 rijdt tram 26 verder het Strandeiland op.

Naast het verlengen van tram 26 worden verschillende maatregelen genomen om de bereikbaarheid van IJburg zo goed mogelijk te maken. De Overdiemerweg is al veiliger ingericht voor het fietsverkeer tussen IJburg, Muiden en Weesp. Ook komt er een hoogwaardige busverbinding tussen IJburg, Bijlmer Arena en Weesp.

‘We zijn volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe woonwijken’, zegt Stadsdeelbestuurder Rick Vermin. ‘Daarbij moet de bereikbaarheid op tijd op orde zijn. Het openbaar vervoer is een goedkope, veilige en duurzame manier om je te verplaatsen in de stad. Door gebruik te maken van tram 26 kun je kiezen voor het ov als hoogwaardig alternatief voor de auto waardoor we de beperkte ruimte in de stad kunnen benutten voor groen, ontmoeten en spelen.’