Home Duurzaam Fenna Swart wil met 15 zetels voor St3m naar de Stopera

Fenna Swart wil met 15 zetels voor St3m naar de Stopera

0

Voormalig lid van de stadsdeelcommissie Oost Fenna Swart doet met haar partij St3m mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart. Na een verschil van opvatting met GroenLinks over de Vattenfall-centrale in Diemen verliet ze haar partij en de stadsdeelcommissie. De activist wil dat Amsterdam met ‘gezond verstand’ naar de klimaatdoeleinden kijkt. Begin dit jaar werd ze bekend door een discussie over biomassa met GroenLinks-leider Jesse Klaver in Nieuwsuur.

Swart strijdt met het comité Schone Lucht al jaren tegen de biomassa. De politicus verzekert dat St3m geen one issue-partij is, de beweging is pragmatisch, betrokken bij de stad en heeft meer expertise en kennis  dan de huidige beleidsmakers in de Stopera.

Volgens Swart staat de huidige linkervleugel van de Amsterdamse politiek ver weg van de oorspronkelijke idealen. Ze spreekt van mooipraterij voor het publiek, terwijl een hard liberaal beleid wordt gevoerd. Als de partij in de gemeenteraad komt, gaat die de relatie tussen de overheid en het (energie) bedrijfsleven aan de kaak stellen. Niet burgers, maar lobbyclubs zouden nu het beleid van de Stopera bepalen. Swart pleit voor hervorming van de economie en verduurzaming van het belastingstelsel. Bedrijven moeten een eerlijke prijs betalen voor de gebruikte grondstoffen.

Speerpunten zijn een energietransitie op basis van gezond verstand, een integer stadsbestuur dat in debat gaat met bewoners en een overheid die de gemeente duidelijke kaders geeft zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn. Om zonder biomassa daadwerkelijk van het gas af te gaan, moet er een alternatief zijn om warmtenetten in de stad te voeden. Bijvoorbeeld windturbines, en geen windmolens die niemand in de achtertuin wil. Op grote schaal isoleren, investeren in innovatieve aquathermie, geothermie en de stimuleringssubsidies opnieuw verdelen vindt Swart van groot belang. Om alle plannen te bereiken mikt St3m in maart op vijftien zetels in de Stopera.