Home Nieuws Fotograaf Eddy Posthuma de Boer overleden

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer overleden

0

Eddy Posthuma de Boer (1931), een van de belangrijkste fotografen van Nederland is zondag op 90-jarige leeftijd in het Amsterdam AMC overleden. Als bewoner van de Weesperzijdebuurt was hij geliefd in de buurt en vaak aanwezig bij activiteiten. Hij laat echtgenote, journaliste Henriette Klautz en zijn dochters, de schrijfster Eva en fotografe Tessa achter.

Eddy Posthuma de Boer begon zijn carrière in 1948 als foto-assistent bij het ANP. In de jaren 50 ging hij reportages maken. Hij bleef altijd als zelfstandig fotograaf werken. Onder de vele opdrachtgevers waren onder meer Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald en Sabena-Revue. Daarnaast maakte hij ook veel vrij werk. Tijdens zijn actieve leven bezocht meer dan tachtig landen.

© Eddy Posthuma de Boer, Kinderarbeid India

Vooral bekend werd hij omdat hij het leven van alledag, zowel in Nederland als ver daarbuiten, op een niet-nadrukkelijke manier kon vastleggen. Verder vallen zijn portretten van kunstenaars op, foto’s van schrijvers, schilders en muzikanten waaronder Nescio, Reve, Mulisch, Willem de Kooning, The Beatles en honderden anderen. De laatste tijd was Eddy Posthuma de Boer present met een foto en column in de tweewekelijkse opiniekrant Argus. Samen met zijn dochter Eva publiceerde hij een wekelijkse column over fotografie in de Volkskrant onder de titel ‘Een foto van hem, een tekst van haar’.

Werk van Posthuma de Boer is onder meer te vinden in het Fotomuseum Den Haag en in het Rijksmuseum. In 2018 exposeerde hij in hotel Arena bij het Oosterpark. In de expositie ‘Paris Amsterdam’ liet hij daar de verschillen én overeenkomsten zien tussen de twee wereldsteden.

In 2015 maakte Gerrit Hoogstraaten voor oost-online een uitgebreid interview. De fotograaf sprak af bij Febo in de Eerste van Swindenstraat. ‘Ik ben maar een gewone man’, verklaarde hij.

De opening van de expositie Paris Amsterdam in hotel Arena. Foto Sam Schumann.